Στ. Γκίκας: «Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επένδυση στον θαλάσσιο τουρισμό»
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2026 16:09
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαιρέτισε την έναρξη του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Yachting, τονίζοντας την έμπρακτη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Yachting.
Ο κ. Γκίκας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου, στους ιδιοκτήτες, διαχειριστές και brokers σκαφών και στους φορείς του θαλάσσιου τουρισμού και της ναυτιλίας γενικότερα, ανέδειξε την δυναμική του Ελληνικού Yachting και επιβεβαίωσε τον ρόλο του, ως «την αιχμή του δόρατος του θαλάσσιου τουρισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία, στην απασχόληση και στην αγορά εργασίας στον ναυτικό τομέα.».
Ο κ. Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων με τον Ν. 4926/2022, καθώς και στην επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων Yachting και στην κατάργηση και εξορθολογισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Τόνισε δε, ότι: «στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Πλοίων Αναψυχής και Τουριστικών Ημεροπλοίων, είναι εγγεγραμμένα 6.608 ενεργά πλοία - 2.292 μηχανοκίνητα και 4.316 ιστιοφόρα - μεγέθη που αποδεικνύουν τον δυναμισμό και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.».
Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στις εφαρμογές: α)“e-Ν.Ε.Π.Α.”, μέσω της οποίας συστήνονται πλέον ηλεκτρονικά οι Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α) β)“e-Charter Permission”που αφορά στην παροχή δυνατότητας επαγγελματικής δραστηριοποίησης πλοίων αναψυχής, χαρακτηρισμένων ως επαγγελματικών, εντός της ελληνικής επικράτειας και γ)“e-Charterparty”, η οποία αφορά την ψηφιοποίηση των ναυλοσυμφώνων που εκτελούνται εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση 30 Νησιωτικών Λιμένων, με χρηματοδότηση 180 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα “ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021 – 2027” και 80 εκ. ευρώ από το “Ταμείο Ανάκαμψης”, παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις Λιμενικές υποδομές των νησιών μας.
Αναφερόμενος ευρύτερα στον θαλάσσιο τουρισμό, ο κ. Υφυπουργός σημείωσε:
«Είναι γνωστό ότι στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, η Χώρα μας δέχεται πίεση από γειτονικές, ανταγωνίστριες χώρες. Αποτελεί λοιπόν κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επένδυση στον θαλάσσιο τουρισμό.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Προχωρούμε στην ανάπτυξη ενός κόμβου θαλάσσιου τουρισμού (hub) στα Ιόνια Νησιά και στην ΒΔ Ελλάδα, που περιλαμβάνει τις μαρίνες της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας, την μεγάλη στρατηγική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, την πολλά υποσχόμενη μαρίνα της Ηγουμενίτσας, την μαρίνα Μεγάλων Σκαφών (Mega Yacht) της Κερκυρας, τις μαρίνες της Ημερολιάς, της Σπηλιάς και των Μπενιτσών επίσης στην Κέρκυρα, και βεβαίως τα ώριμα Λιμενικά έργα στα Ιόνια Νησιά, που έχουν ενταχθεί στην Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του Υπερταμείου. Όλα αυτά εξελίσσονται και θα αλλάξουν την όψη του Yachting στην Βορειοδυτική Ελλάδα, εμποδίζοντας παράλληλα την ροή θαλάσσιου τουρισμού προς τις γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες.».
