Με ισχυρά χαρτιά η Ελλάδα στην σύνοδο του ΙΜΟ- Διεκδικεί επανεκλογή στην Α κατηγορία των κρατών μελών του ΙΜΟ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 16:32
Με ισχυρό «όπλο» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εθνικού νηολογίου αλλά και την δύναμη της ναυτιλίας των Ελλήνων η Ελλάδα θα διεκδικήσει, στοχεύοντας την πρώτη θέση, την επανεκλογή στην πρώτη πεντάδα, στην Α κατηγορία των κρατών μελών του ΙΜΟ στις εκλογές θα γίνουν στο πλαίσιο της 33η συνόδου του ΙΜΟ που ξεκινά τη προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο.
Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ΙΜΟ στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, η Ελλάδα, ως ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη, συμμετέχει ενεργά και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής νομοθεσίας με συνεχή παρουσία στο σύνολο των εργασιών των επιτροπών – υποεπιτροπών του Οργανισμού, υποβάλλοντας συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, που ρυθμίζουν τη ναυτιλιακή δραστηριοποίηση με ρεαλιστικό τρόπο. Σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η καθολική ισχύς τους για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας (flag neutral), καθώς και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού (level playing field). Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης σε μία πρώτη σύντομη επαφή που είχε νωρίτερα σήμερα με τους ναυτιλιακούς συντάκτες εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι στις συζητήσεις για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά με στόχο να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της ναυτιλίας μας, από τον Έλληνα ναυτικό μέχρι τον πλοιοκτήτη.
Αναφορικά με το EU ETS και τι διαστάσεις που έχει λάβει ως προς τις χρεώσεις και τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την άνοιξη του 2025 ο υπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έχει τελειώσει επισημαίνοντας πως υπάρχουν κενά στην εφαρμογή και το όλο θέμα θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο των Υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ στις 4 και 5 Δεκεμβρίου».
Προβληματισμοί για μεταφράσεις
Στο μεταξύ στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα υπάρχει ένα «έντονα» διατυπωμένο σχέδιο ψηφίσματος, που υποστηρίζεται από 22 κράτη μέλη, εκφράζοντας την αυξανόμενη κριτική για τη συντριπτική χρήση της αγγλικής γλώσσας στη γραμματεία του ΙΜΟ με έκκληση για όλα τα τεχνικά έγγραφα - συμπεριλαμβανομένων των συχνά πολύ ογκωδών παραρτημάτων - να μεταφραστούν και στις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Αυτό το ζήτημα σχετίζεται με την ανησυχία για τη διαφάνεια και την ιδέα ότι κανείς δεν μένει πίσω σε συχνά περίπλοκες τεχνικές εργασίες και συχνά αναλαμβάνονται από ομάδες αλληλογραφίας που εργάζονται μόνο στα αγγλικά.
Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς σε προηγούμενες συνόδους του Συμβουλίου, αλλά πάντα προσκρούει στο ζήτημα του αυξημένου κόστους της διαδικασίας που αναπόφευκτα θα απαιτούσε υψηλότερες συνεισφορές των κρατών μελών. Οι προτάσεις για μεγαλύτερη χρήση των τεχνολογιών αυτόματης μετάφρασης είναι αμφιλεγόμενες, ιδίως μεταξύ του γλωσσικού προσωπικού της γραμματείας, αλλά και λόγω του εξαιρετικά τεχνικού χαρακτήρα των εγγράφων του ΙΜΟ. Ο σημερινός γενικός γραμματέας έχει συστήσει μια διατομεακή ομάδα εντός της γραμματείας για να συνεργαστεί για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου πολιτικής για την πολυγλωσσία. Επίσης ο Kitack Lim έχει ήδη προειδοποιήσει τα κράτη μέλη ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί που προγραμματίζονται για το 2024 και το 2025 θα φτάσουν σε νέα υψηλά, αναφέροντας στο παρελθόν την επίδραση του πληθωρισμού που έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 40 χρόνια. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το επόμενο έτος ανέρχεται σε 40,9 εκατομμύρια λίρες (51,25 εκατομμύρια δολάρια), αύξηση 5,9% σε σχέση με το 2023.
Επίσης, στην ημερήσια διάταξη θα είναι και η έγκριση του επόμενου γενικού γραμματέα, Arsenio Velasco από τον Παναμά, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει από τον Lim την 1η Ιανουαρίου.