«Νεκρή» η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας – Ανέστειλε η Μόσχα (UPD)
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 10:35
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
"Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
"Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται", πρόσθεσε.
"Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως", τόνισε.
Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε μερικές φορές, εκπνέει σήμερα. Η Ρωσία δηλώνει εδώ και μήνες ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την παράτασή της.
Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για επίθεση τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας με ναυτικά drones, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
Το Κρεμλίνο δεν θα διακόψει τις σχέσεις με τη Δύση
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως γνωρίζει "πολύ καλά" πως το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους στην Ουκρανία, όμως αυτό δεν είναι λόγος να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις μαζί τους μετά την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.
"Στις πιο έντονες στιγμές, χρειαζόμαστε διαύλους για διάλογο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για ένα σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διενήργησε στην διάρκεια της νύχτας επίθεση στη γέφυρα με την εμπλοκή της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο συντονισμός είναι ανάμεσα στο καθεστώς του Κιέβου, την Ουάσινγκτον και έναν αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών και το ΝΑΤΟ", είπε ο Πεσκόφ.
"Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσες πολλές πληροφορίες έρχονται από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον στο Κίεβο σε μόνιμη βάση. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις εδώ".
Όμως η ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση "δεν είναι σωστή", λόγω της ανάγκης να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι διαλόγου, είπε.
Τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας-Σημείωμα της ΕΕ
Τυπικά η ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας εκπνέει σήμερα, ωστόσο η αβεβαιότητα για την ανανέωσή της παραμένει καθώς η Ρωσία δεν έχει δώσει την τελική απάντησή της.
Η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία που κλείστηκε με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2022 και επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας δεν ανανεώθηκε ως χθες Κυριακή, όμως «όλα είναι πιθανά», μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δυο πηγές του στα Ηνωμένα Εθνη που δεν κατονομάζουν.
«Αναμένουμε τη θέση της Μόσχας, όλα είναι πιθανά», είπε η μια από τις πηγές. Η ρωσική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα τερματίσει τη συμφωνία – η ισχύς της τυπικά εκπνέει σήμερα –, διότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της για τους όρους εξαγωγής των ρωσικών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ιδίως λιπασμάτων, από τη Δύση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ευρωπαική Επιτροπή: Οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών με απλά λόγια
Σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΕΕ αναφέρει ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών έχουν διαταραχθεί σοβαρά. Τα ουκρανικά λιμάνια στον Εύξεινο Πόντο παρέμειναν αποκλεισμένα από ρωσικά στρατιωτικά πλοία για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
Στις 22 Ιουλίου 2022, με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, επιτεύχθηκε συμφωνία για το άνοιγμα ασφαλούς θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στον Εύξεινο Πόντο (Πρωτοβουλία Σιτηρών του Εύξεινου Πόντου). Έκτοτε, πάνω από 1.080 πλοία γεμάτα σιτηρά και άλλα τρόφιμα έχουν αναχωρήσει από τρία ουκρανικά λιμάνια: Chornomorsk, Οδησσό και Yuzhny/Pivdennyi.
Μολονότι η άρση του αποκλεισμού της θαλάσσιας εξαγωγικής οδού έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας και στη μείωση των τιμών των σιτηρών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Τι εξαγωγές έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα;
Έως και τον Μάιο του 2023, είχαν εξαχθεί περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων μέσω της Πρωτοβουλίας Σιτηρών του Εύξεινου Πόντου.
Πάνω από το 50 % του φορτίου ήταν αραβόσιτος, το σιτηρό που επλήγη περισσότερο από τον αποκλεισμό των ουκρανικών σιτοβολώνων στην αρχή του πολέμου. Η ταχεία μετακίνησή του ήταν αναγκαία για να δημιουργηθεί χώρος για το σιτάρι από τη θερινή συγκομιδή.
Πού μεταφέρονται τα ουκρανικά σιτηρά;
Το 64 % του σίτου που εξήχθη μέσω της Πρωτοβουλίας Σιτηρών του Εύξεινου Πόντου κατέληξε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αραβόσιτος εξάγεται σχεδόν εξίσου σε ανεπτυγμένες και σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Μεταφορές σίτου από τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου πραγματοποιεί επίσης το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP — η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο). Πριν από τον πόλεμο, το WFP αγόραζε το ήμισυ των αποθεμάτων σιτηρών του από την Ουκρανία. Από την έναρξη της πρωτοβουλίας τον Αύγουστο του 2022, πάνω από 625.000 τόνοι σίτου έχουν μεταφερθεί από ουκρανικά λιμάνια στην Αιθιοπία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Σουδάν, τη Σομαλία, την Κένυα και το Τζιμπουτί.
Η ΕΕ είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας σίτου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι η ΕΕ εξήγαγε περίπου 32 εκατομμύρια τόνους σίτου το 2022. Στις χώρες προορισμού περιλαμβάνονται η Αλγερία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Νιγηρία.
Πώς άλλαξαν οι τιμές των τροφίμων λόγω του πολέμου;
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές. Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν πολύ απότομα.
Τόσο οι λωρίδες αλληλεγγύης (οδοί που δημιούργησε η ΕΕ για να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει τα γεωργικά της προϊόντα, μεταξύ άλλων προϊόντων) όσο και η Πρωτοβουλία Σιτηρών του Εύξεινου Πόντου έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των τιμών.
Η συνεχής ροή ουκρανικών σιτηρών παραμένει ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.