Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πραγματοποιήθηκε το 17o Ετήσιο Capital Link International Shipping Forum

bulk ships 000

Το 17o Ετήσιο Capital Link International Shipping Forum πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, 2023 στο Metropolitan Club στην Νέα Υόρκη. Tο Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Citi, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και το Nasdaq.
O κ. Νίκος Μπορνόζης στα εισαγωγικά του σχόλια καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους χορηγούς, και τους συμμετέχοντες, και τόνισε ότι «Η επενδυτική κοινότητα έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το Συνέδριο τα 17 συναπτά έτη που διοργανώνεται, ειδικά εφόσον πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα events του χώρου. Το Φόρουμ εξετάζει τα μακροοικονομικά ζητήματα που διαμορφώνουν και μεταμορφώνουν τη διεθνή ναυτιλιακή αγορά σήμερα, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των προοπτικών της.»
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος πραγματοποιήθηκαν Κύριες ομιλίες σχετικά με το θέμα “Shipping And Energy In The Context Of Transition And Disrupted Global Markets – “Ναυτιλία και ενέργεια στο πλαίσιο της μετάβασης και των διαταραγμένων παγκόσμιων αγορών”.
Ο κ. Μπορνόζης ανέφερε ότι «στόχος της ενότητας ήταν να ακουστούν τόσο οι Κυβερνητικές θέσεις για το σημαντικό θέμα της ενέργειας όσο και οι απόψεις σημαντικών εκπροσώπων των μεγαλύτερων εταιρειών στον χώρο της ναυτιλίας.»
Kύριος Ομιλητής ήταν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα επί σειρά ετών, και νυν Υφυπουργός αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, κ. Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary, Bureau of Energy Resources - U.S. Department of State, ο οποίος έκανε πολύ σημαντική παρέμβαση σχετικά με το θέμα της ενότητας, αναφέροντας πως η ναυτιλία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεργαστούν με τους παράγοντες της ναυτιλίας προς αυτή την κατεύθυνση.». O κ. Pyatt δήλωσε ευτυχής για τη συμμετοχή του στο Συνέδριο και όπως ανέφερε βρήκε απόλυτα ενδιαφέρουσες τις τοποθετήσεις των ομιλητών του συνεδρίου, οι οποίοι εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες εταιρείες της ναυτιλίας.
Από τον χώρο της ναυτιλίας, Κύρια ομιλήτρια ήταν η κυρία Lois K. Zabrocky, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της International Seaways μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες tanker παγκοσμίως, με έναν στόλο 94 πλοίων.
Η κυρία Zabrocky αναφέρθηκε στη σημασία της απανθρακοποίησης και στην πρόοδο και τις πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα καθώς και στα μελλοντικά σχέδια. Τόνισε επίσης ότι η ευθύνη της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι παγκόσμιας κλίμακας και η ναυτιλία αναλαμβάνει το ποσοστό που της αναλογεί λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα στην εφαρμογή διαθέσιμων τεχνολογιών, και παράλληλα προσπαθώντας να κρατήσει υπό έλεγχο την επιβάρυνση στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.
Η κυρία Zabrocky ανέφερε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά στην επίτευξη του περιβαλλοντικού στόχου, επενδύοντας σε νέα σε ηλικία και εκσυγχρονισμένα πλοία, που οφείλονται στον γρήγορο ρυθμό της επιβολής των κανονιστικών ρυθμίσεων, σε σχέση με τις ημερομηνίες παράδοσης των νεότευκτων πλοίων που είναι συνήθως, περίπου 2-3 χρόνια από την ημερομηνία της παραγγελίας. Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες της αγοράς, ναυλωτές, ιδιοκτήτες φορτίων κλπ. ώστε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός των ταξιδιών με στόχο τη μείωση των επιβλαβών ρύπων. Τέλος, ανέφερε ότι στην International Seaways έχουν προχωρήσει σε νέες συνεργασίες που θα βοηθήσουν στην μείωση των ρύπων και είναι πολύ ευτυχής για τον ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά με χαρακτηριστικό ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Citi, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και το Nasdaq, και εξέτασε τα μακροοικονομικά ζητήματα που διαμορφώνουν και μεταμορφώνουν τη διεθνή ναυτιλιακή αγορά σήμερα, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των προοπτικών της, που ενισχύονται από την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών του προηγούμενου έτους. Συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα για τη ναυτιλία, όπως η γεωπολιτική, η ενεργειακή ασφάλεια, η χαλάρωση των περιορισμών του Covid στην Κίνα και οι σχετικές επιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, η τεχνολογία, οι κυρώσεις και οι δασμοί, η πρόσβαση σε κεφάλαια, και άλλα.
Παράλληλα με το Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν 1x1 συναντήσεις μεταξύ θεσμικών επενδυτών και στελεχών από ναυτιλιακές εταιρείες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter