Πενήντα χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητών και των ναυπηγείων της Ν. Κορέας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 13:12
Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Made in South Korea – Fifty Years of Greek Shipbuilding Activity in the Land of the Morning Calm» του ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Μ. Φουστάνου που δημοσιοποιεί για πρώτη φορά σημαντικές παραμέτρους της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και ναυπηγείων της Νότιας Κορέας εδώ και μισό αιώνα, η διοίκηση του Propeller Club, Πειραιά ανέλαβε την πρωτοβουλία να τιμήσει και να προβάλλει αυτή την ξεχωριστή διαδρομή πενήντα ετών με τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχότατος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα Jung Il Lee.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club, Πειραιά και Αντιπρόεδρος του International Propeller Club of the United States, αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση και την ευρεία ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας – Νότιας Κορέας, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο δύο σπουδαίων ανδρών: «Του Chung, Ju Yung, ιδρυτή του Ομίλου Hyundai, καθώς και του Γιώργου Σ. Λιβανού, επικεφαλής της Sun Enterprises, για το όραμα και το θάρρος τους να πρωτοστατήσουν με την κατασκευή δύο VLCC’s που άνοιξαν το δρόμο ώστε η Νότια Κορέα να γίνει ένας από τους 3 γίγαντες της ναυπηγικής βιομηχανίας στον κόσμο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπροσθέτως, ο κ. Φραγκούλης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την τεράστια ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της Χώρας της Πρωϊνής Γαλήνης, δηλώνοντας: «Ως Πρόεδρος της Franman, έχω ζήσει πολλές επιτυχίες με τους Κορεάτες συνεργάτες μου και νιώθω μεγάλο θαυμασμό για την τεράστια ανάπτυξη και τα επιτεύγματα των ναυπηγείων της Νότιας Κορέας τα τελευταία 25 χρόνια και κατ΄επέκταση για τον λαό της μεγάλης αυτής χώρας».
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα, Jung Il Lee, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Ελληνικό Έθνος, λέγοντας: «Η Κορέα δεν ξεχνά και δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε την παραμικρή σταγόνα από δάκρυ και αίμα των γενναίων Ελλήνων στρατιωτών», αναφερόμενος στον πόλεμο της Κορέας το 1950, στη διάρκεια του οποίου 186 Έλληνες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του λαού της Νότιας Κορέας». Παράλληλα, επεσήμανε πως: «Η ναυπηγική βιομηχανία της Κορέας αναβαθμίστηκε ριζικά μετά την πρώτη παραγγελία από την Ελλάδα το 1971. Στατιστικά περίπου το 70% των ετήσιων παραγγελιών για ελληνικά πλοία ανατίθεται σε Κορεάτες ναυπηγούς.»
Ο Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Τεχνικός Διευθυντής της Zodiac Maritime, με ευρεία παγκόσμια αναγνώριση στον τομέα των νέων κατασκευών, αναφέρθηκε στην 35χρονη εμπειρία του στην Κορέα, στις καινοτόμες κατασκευές, καθώς και στα 178 projects τα οποία έχει διαχειριστεί και επιβλέψει στα Ναυπηγεία της Ν. Κορέας. Ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της ναυπηγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας, ενώ αναφέρθηκε και στα θέματα που αντιμετωπίζουν τα κορεατικά ναυπηγεία στις σύγχρονες αγορές, όπως η αύξηση του κόστους υλικών, η μείωση των μισθών και κατ’ επέκταση του εργατικού δυναμικού κ.ά. Ανέφερε τέλος χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη σε παραγγελίες χώρα των Κορεατικών Ναυπηγείων με μερίδιο αγοράς 20%, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με περίπου 16% και τη Νορβηγία με 12%.
Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Μ. Φουστάνος, ανέπτυξε στην ομιλία του το χρονικό της εξέλιξης των γεγονότων που σφυρηλάτησαν τη μακροχρόνια γόνιμη σχέση των δύο χωρών Ελλάδας και Νότιας Κορέας καταλήγοντας χαρακτηριστικά «Η ελληνική συμβολή στη συνεχή ενίσχυση της νοτιοκορεατικής οικονομίας, μέσω της ανάθεσης παραγγελιών νέων κατασκευών στα ναυπηγεία της είναι κάτι παραπάνω από ανεκτίμητη. Από την άλλη, είναι αυτονόητο ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι ευγνώμονες στους ναυπηγούς της Νότιας Κορέας για την έγκαιρη παράδοση πλοίων υψηλών προδιαγραφών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές. Αυτά αποτελούν ακόμη ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ικανότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας να δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των εθνών εξαλείφοντας κάθε γεωγραφική απόσταση, πολιτικές πεποιθήσεις ή θρησκευτικές διαφορές. Αυτή είναι τελικά η δύναμη της θάλασσας, δίνοντας το παράδειγμα το πώς μπορούμε όλοι να ζούμε και να ευημερούμε ειρηνικά».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον έβδομο όροφο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.