Τετ04302025

Last updateΤετ, 30 Απρ 2025 6am

Ναυτιλιακή συμμαχία με ελληνική συμμετοχή κατά του «methane slip»

mitrou

Μια μεγάλη διεθνής ναυτιλιακή συμμαχία και με σπουδαία ελληνική συμμετοχή δημιουργήθηκε με στόχο τον εντοπισμό, την επιτάχυνση και την υποστήριξη τεχνολογικών λύσεων μείωσης των εκπομπών μεθανίου στη ναυτιλία.

Η Methane Abatement in Maritime (MAM) Innovation Initiative (Πρωτοβουλία Καινοτομίας για τη Μείωση Μεθανίου στη Ναυτιλία) στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη ναυτιλία, βοηθώντας παράλληλα τη μετάβαση σε μελλοντικές λύσεις καυσίμων.
Στην πρωτοβουλία επικεφαλής είναι ο Πάνος Μήτρου , Global Gas Director, Lloyd's Register (στη φωτογραφία) ενώ συμμετέχει και η Μaran Gas Maritime του Ομίλου Αγγελικούση.
Ειδικότερα με επικεφαλής την Safetytech Accelerator, που ιδρύθηκε από το Lloyd's Register, το MAM είναι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης τεχνολογίας του οποίου οι δραστηριότητες θα υποστηρίζονται αρχικά από επτά εταίρους: την Maran Gas Maritime, την Mediterranean Shipping Company (MSC), την Carnival Corporation & Plc, Seaspan, την Shell, τον Lloyd's Register και Knutsen Grup. Θα αξιοποιήσει επίσης την εμπειρογνωμοσύνη ακαδημαϊκών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.
Κατά το πρώτο έτος, τα μέλη της πρωτοβουλίας θα επιδιώξουν να εντοπίσουν νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση και τη μείωση του φαινομένου «methane slip», δηλαδή της διαρροής άκαυστης ποσότητας μεθανίου στο περιβάλλον, στα πλοία που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Μόλις επικυρωθούν αυτές οι λύσεις, η πρωτοβουλία θα επιδιώξει να εγκριθούν από τη ναυτιλιακή βιομηχανία από το 2023.
Της πρωτοβουλίας θα προεδρεύει ο Παναγιώτης Μήτρου, Global Gas Director του Lloyd's Register, και θα διευθύνεται από τον επικεφαλής της Safetytech Accelerator, Steve Price.

Η ανάγκη αντιμετώπισης της διολίσθησης μεθανίου

Το LNG έχει υιοθετηθεί από τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως καύσιμο «γέφυρα» μέχρι την απαλλαγή του κλάδου από τις ανθρακούχες εκπομπές. Πάνω από τα δύο τρίτα των νέων πλοίων θα τροφοδοτούνται με LNG έως το 2025. Από το 2010 ο αριθμός των πλοίων που τροφοδοτούνται με LNG έχει αυξηθεί σταθερά κατά 20-40% ετησίως.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα πλοίων, το LNG είναι ευρέως κατανοητό ότι παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και εκπέμπει λιγότερα οξείδια του αζώτου (NOx), διοξείδιο του θείου (Sox) και σωματιδιακή ύλη (PM), για την ίδια ισχύ πρόωσης.
Ωστόσο, αναλύσεις έχουν δείξει ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση LNG θα μπορούσαν να αναιρεθούν λόγω της τάσης των πλοίων LNG να διαρρέουν άκαυστο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, το οποίο είναι περισσότερο από 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα.

Ο καθορισμός του τι συνιστά αμελητέες εκπομπές μεθανίου και, στη συνέχεια, η διασφάλιση ότι ο τομέας πληροί αυτόν τον στόχο, είναι επομένως ζωτικής σημασίας για μια βιομηχανία που αντιμετωπίζει το κλιματικό της αποτύπωμα και χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το LNG ως καύσιμο μετάβασης.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν παγκοσμίως αναγνωρισμένες μέθοδοι για τη μέτρηση της ολίσθησης μεθανίου – με την έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων και εργαλείων να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Εκτιμάται ότι οι νέες λύσεις που προσδιορίζονται από την πρωτοβουλία καινοτομίας θα βοηθήσουν τη βιομηχανία να κατανοήσει την έκταση και στη συνέχεια να διαχειριστεί τις δραστηριότητές της για τις εκπομπές μεθανίου.

Ο Πάνος Μήτρου, Global Gas Director, Lloyd's Register, δήλωσε:

«Η ανάγκη μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής γίνεται πιο επιτακτική κάθε μέρα που περνάει. Επομένως, είναι σημαντικό η βιομηχανία να κάνει ό,τι μπορεί – όσο το δυνατόν γρηγορότερα – για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες του LNG ως καυσίμου μετάβασης. Συγκαλώντας μέλη του κλάδου που έχουν ήδη κάνει μεγάλα βήματα για τη μείωση των εκπομπών στους στόλους τους, στοχεύουμε να μοιραστούμε και να προωθήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού προς όφελος ολόκληρου του κλάδου».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter