«‘Έδειξε» τη θαλάσσια οδό το Razoni
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 07:29

Το bulk carrier Razoni, που μεταφέρει 26.000 τόνους καλαμποκιού με προορισμό τον Λίβανο, το οποίο και αναμένεται σήμερα το πρωί να βρεθεί σε τουρκικά χωρικά ύδατα, «έδειξε» τη θαλάσσια οδό μέσα από την οποία θα διέλθουν bulk carriers για να φορτώσουν σιτηρά από λιμάνια της Ουκρανίας.
Το υπό σημαία Σιέρα Λεόνε πλοίο οδηγήθηκε μέσα από τα ναρκοθετημένα νερά γύρω από την Οδησσό από ένα ουκρανικής ιδιοκτησίας ρυμουλκό, το Bulat (IMO: 9568536) - ένα από τα πολλά ρυμουλκά που θα είναι όλο και πιο απαιτητά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα πλοία ξεκινούν την επικίνδυνη υλικοτεχνική επιχείρηση για την μεταφορά περίπου 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν μπλοκαριστεί σε ουκρανικά σιλό από το ξέσπασμα του πολέμου.
Το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας σιτηρών του Ευξείνου Πόντου, παρακολουθεί την ασφαλή διέλευση του σκάφους από τον ασφαλή ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο.
Εάν αυτή η αρχική αποστολή περάσει χωρίς να συμβεί, άλλα 25 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και πλοία γενικού φορτίου παραμένουν εντός των τριών λιμένων που περιλαμβάνονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλούς διαδρόμου - Chornomorsk, Odesa και Yuzhnyi.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι είναι "πολύ νωρίς" για να χαρούμε, σχολιάζοντας την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού και το μήνυμα αισιοδοξίας που εστάλη για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
"Αυτήν την ώρα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να κάνουμε οποιεσδήποτε προβλέψεις", δήλωσε στο σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. "Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία και αν θα είναι πραγματικά εγγυημένη η ασφάλεια", συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Η Ουκρανία αδυνατούσε να στείλει τα σιτηρά της στο εξωτερικό μέσω της Μαύρης Θάλασσας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια της από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον προηγούμενο μήνα στην Κωνσταντινούπολη μια συμφωνία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.