Πλακιωτάκης: Προτεραιότητα η διασφάλιση των ασφαλών εναλλακτικών καυσίμων και της σχετικής υποδομής – Ισχυρές οι προοπτικές για τα ναυτιλιακά ομόλογα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 14:03

Προτεραιότητά μας για το 2022 είναι να θέσουμε γερά θεμέλια για την ανάκαμψη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της ναυτιλίας, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο 12ο Ετήσιο Ελληνικό Φόρουμ Ελληνικής Ναυτιλίας της Capital Link που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η ναυτιλία έχει δεσμευτεί να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ και της ΕΕ για την ουδετερότητα του άνθρακα, ωστόσο πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έως το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα του 2050, ολόκληρη η αλυσίδα ευθύνης (προμηθευτές καυσίμων και αλυσίδα διανομής, πλοιοκτήτες και εμπορικοί φορείς εκμετάλλευσης πλοίων, κατασκευαστές κινητήρων και ναυπηγεία) θα πρέπει να δεσμευτούν δίκαια και με συντονισμένο τρόπο.
Τόνισε εξάλλου, ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη ναυτιλία, είναι η διασφάλιση της παγκόσμιας διαθεσιμότητας ασφαλών εναλλακτικών καυσίμων αλλά και της σχετικής υποδομής.
Οποιαδήποτε μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού τομέα, πρέπει να είναι πρακτικά, ρεαλιστικά και εκτελεστά, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου ναυτιλίας καθώς και τις καθιερωμένες περιβαλλοντικές αρχές, όπως το «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ και ΙΜΟ για τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία, με στόχο νέους κανονισμούς που θα προάγουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με ευνοϊκό και περιεκτικό τρόπο, χωρίς να διακυβεύεται η κυριαρχία της ναυτιλίας της ΕΕ και η ανθεκτικότητα των οικονομιών μας.
Έμφαση στη σημασία της αγοράς ναυτιλιακών ομολόγων ως αναπτυξιακού εργαλείου
Τη σημασία της αγοράς ναυτιλιακών ομολόγων ως αναπτυξιακού εργαλείου, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου από το βήμα του 12ου Capital Link Shipping Forum, τονίζοντας ότι καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, από θεσμικούς αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, στον ένα χρόνο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς και οι προοπτικές της είναι ισχυρές.
Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η παρούσα συγκυρία έχει προσωρινά ανακόψει τη δραστηριότητα, γενικότερα στην αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία ειδικά από πέρυσι αλλά και στην έναρξη του 2022, είχε ισχυρό momentum. Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο και η δραστηριότητα θα ανακάμψει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, τόνισε ο κ. Μεγάλου, παροτρύνοντας τους παράγοντες της ναυτιλίας που συμμετείχαν στο Forum να προετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που θα δημιουργηθεί στην αγορά.
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρουσιάζεται συνολικά στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών την τελευταία πενταετία, όπου έχουν γίνει 23 εκδόσεις, συγκεντρώνοντας κεφάλαια άνω των 4 δισ. ευρώ, με μεγάλη συμμετοχή επενδυτών, θεσμικών αλλά και ιδιωτών που έχουν απορροφήσει μάλιστα το 60% της ζήτησης. Το 2021 ήταν έτος ρεκόρ, με επτά εκδόσεις που συγκέντρωσαν 1,4 δισ. ευρώ ενώ ήδη τους δύο πρώτους μήνες του 2022 έγιναν δύο εκδόσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενεργό ρόλο στην αγορά εταιρικών ομολόγων, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% όσο αφορά, τόσο τη ζήτηση όσο και την κατανομή των εκδόσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αγορά ναυτιλιακών ομολόγων, έχοντας πρωτοστατήσει στο άνοιγμα της αγοράς αυτής και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της δομής και της διαδικασίας που παρουσίαζε ιδιαιτερότητες λόγω του συγκεκριμένου κλάδου.
Οι τρεις εκδόσεις ναυτιλιακών ομολόγων -από τις εταιρείες Costamare, Capital Product Partners, Safe Bulkers- έγιναν από μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές και συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από ένα έτος, με μεγάλη ζήτηση που οδήγησε σε υπερκάλυψη ρεκόρ μεταξύ του συνόλου των εκδόσεων του ΧΑ, είπε ο κ. Μεγάλου. Στις συγκεκριμένες εκδόσεις, η Τράπεζα Πειραιώς είχε μερίδιο της τάξης του 40% με 45% όσο αφορά τη ζήτηση και την κατανομή και λειτούργησε και στις τρεις ως Joint Bookrunner, Lead Manager & Issue Advisor.
Όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, στα πλεονεκτήματα των ναυτιλιακών ομολόγων για τους εκδότες είναι, μεταξύ άλλων, η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης που βελτιώνει τους όρους και την ευελιξία τους, το γεγονός ότι οι τίτλοι εκδίδονται συνήθως χωρίς εξασφαλίσεις, επιτρέποντας συμπληρωματική χρηματοδότηση με εξασφαλίσεις, ο τρόπος αποπληρωμής που μεγιστοποιεί την ευελιξία και τη βελτίωση των ταμειακών ροών και της ρευστότητας, η ελκυστικότητα, τόσο για θεσμικούς όσο και για ιδιώτες που οδηγεί σε διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
Στο Capital Link Shipping Forum, συμμετέχοντας σε πάνελ με θέμα την τραπεζική χρηματοδότηση στη ναυτιλία, ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, General Manager, Structured and Shipping Finance της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς την τελευταία πενταετία προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων άνω των 3 δισ. δολ. στον κλάδο της ναυτιλίας, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. δολ. το 2021. «Σε ένα πολύ απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, έχουμε εδραιώσει ισχυρή παρουσία, προσφέροντας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές χρηματοδοτικές λύσεις και ένα σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.
Το φετινό Capital Link Greek Shipping Leadership Award, απονεμήθηκε στον Συμεών Π. Παλιό της Diana Shipping, ως αναγνώριση της εξαιρετικής προσφοράς του στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Πηγή ΑΠΕ