Το ταξίδι της ναυτιλίας για τη απαλλαγή της απο τον άνθρακα ξεκίνησε!
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 18:09

Το ταξίδι της ναυτιλίας για την πλήρη απαλλαγή της από τον άνθρακα έχει ξεκινήσει τόνισε ο γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Kitack Lim κλείνοντας το συνέδριο «Shaping the Future of Shipping» στη Γλασκόβη που οργάνωσε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS).
O Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ναυτιλία είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων, όμως χρειάζεται επειγόντως να επιταχύνουμε τις εξελίξεις για την απαλλαγή όλων των τομέων της βιομηχανίας και των μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα. Η ναυτιλία πρέπει επίσης να παίξει τον ρόλο της. Το ταξίδι απανθρακοποίησης της ναυτιλίας έχει ήδη ξεκινήσει, υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, ο ΙΜΟ ενέκρινε το 2018 μια αρχική στρατηγική για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία. Ένα ολοκληρωμένο σύνολο υποχρεωτικών μέτρων για τη βελτίωση και την επίσπευση της ενεργειακής απόδοσης ολόκληρου του παγκόσμιου στόλου εγκρίθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι τα κράτη μέλη του ΙΜΟ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την λήψη περαιτέρω μέτρων, τα οποία θα προάγουν την πορεία της ναυτιλίας προς την απαλλαγή από τον άνθρακα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις φιλοδοξίες μας συμβαδίζοντας με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια κοινότητα, επεσήμανε.
Αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για την μείωση των εκπομπών άνθρακα με βάση μέτρα που βασίζονται στην αγορά ενώ συμπλήρωσε ότι για να γίνει πραγματικότητα η απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιμενικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας.
Τέλος εξήρε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη των κανονισμών του ΙΜΟ και της συνεργασίας για την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα, και πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αλλά πρέπει επίσης να δράσουμε συνεργατικά, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαια και βιώσιμα, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, κατέληξε.