Παρ01242025

Last updateΠεμ, 23 Ιαν 2025 6pm

Ξεκινά το πρώτο παγκόσμιο κέντρο Ναυτιλιακής Τεχνολογίας

01075885 εμπορευματοκιβωτία

Ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων αριστείας στον τομέα της ναυτικής τεχνολογίας ξεκίνησε επίσημα τη Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου) στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Οι Διευθυντές πέντε Περιφερειακών Κέντρων Θαλάσσιας Τεχνολογικής Συνεργασίας (MTCC) υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τη δημιουργία του παγκόσμιου δικτύου κέντρων ναυτιλιακών τεχνολογιών.
Το δίκτυο της MTCCS - στην Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική και τον Ειρηνικό - είναι ο βασικός άξονας του προγράμματος GMN για τη ναυτιλιακή τεχνολογία, το οποίο διαχειρίζεται ο ΙΜΟ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα MTCC αναμένεται να προσφέρουν ηγετική θέση στην προώθηση τεχνολογιών και λειτουργιών ενεργειακής απόδοσης πλοίων και στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών από τα πλοία. Μέσω των δραστηριοτήτων συνεργασίας και προβολής σε περιφερειακό επίπεδο, θα βοηθήσουν τις χώρες να αναπτύξουν εθνικές πολιτικές και μέτρα για την ενεργειακή απόδοση της θάλασσας, να προωθήσουν την υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις δραστηριότητες στις θαλάσσιες μεταφορές και να δημιουργήσουν εθελοντικά πιλοτικά συστήματα συλλογής και αναφοράς δεδομένων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους πέντε εκπροσώπους των MTCC, τις χώρες και περιφέρειες υποδοχής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ομάδα IMO για την ταχεία πρόοδο που σημειώθηκε στη διαμόρφωση του GMN.
"Το GMN project συγκεντρώνει δύο από τα πιο σημαντικά θέματα που επιδιώκουν ο ΙΜΟ και τα κράτη μέλη του καθώς προχωράμε σε μια νέα εποχή. Αυτά αναπτύσσουν νέα και καινοτόμα τεχνολογία και δημιουργούν την απαραίτητη ικανότητα, η οποία απευθύνεται ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ώστε να είναι σε θέση να υιοθετήσει αυτή την τεχνολογία και στη συνέχεια να την αξιοποιήσει με τα μέγιστα πλεονεκτήματα », δήλωσε ο κ. Lim.
"Σήμερα, ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο η νέα τεχνολογία φαίνεται να έχει μεταμορφωτικό αντίκτυπο σε όλες μας τις ζωές. Η ναυτιλία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η τεχνολογία κατέχει το κλειδί για ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλία ", ανέφερε.
Το έργο GMN υποστηρίζει το έργο του ΙΜΟ για την επίτευξη τριών βασικών στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: SDG 13, που περιλαμβάνει δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, SDG 7, η οποία δεσμεύεται να διασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους και SDG 9 για τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές. Το πρόγραμμα GMN προωθεί τη διεθνή συνεργασία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, ιδίως όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και την προηγμένη, καθαρότερη τεχνολογία ορυκτών καυσίμων και προωθεί τις επενδύσεις σε ενεργειακή υποδομή και τεχνολογία καθαρής ενέργειας.
Πηγή: nafs.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter