Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την μείωση των αερίων ρύπων από τη ναυτιλία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 16:06
Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την συμφωνία μεταξύ των οργάνων της ΕΕ στο θέμα των εκπομπών διοξειδίου του θείου και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (CO2 Emissions Trading System) και περιμένουν από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) να υλοποιήσει τα σχέδια του εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
Η European Community Shipowners’ Association σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις πριν δυο εβδομάδες μεταξύ ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφθασαν σε μία προσωρινή συμφωνία μεταρρύθμισης του ETS, η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη. Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας και πιστεύουν ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της ΕΕ να αφήσει να ρυθμιστεί το θέμα αυτό για τη ναυτιλία από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), σχολίασε ο Martin Dorsman, Secretary General της Ecsa.
Ο ΙΜΟ είναι επί του παρόντος είναι απασχολημένος με την εκπόνηση της στρατηγικής του για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τη διεθνή ναυτιλία. Ο ΙΜΟ είναι ο οργανισμός που ρυθμίζει την παγκόσμια βιομηχανία μας, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ECSA. Επισημαίνεται ότι ο ΙΜΟ έχει ορισμένα συμφωνημένα ορόσημα στο στρατηγική του για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στο κλίμα.
Τον Απρίλιο του 2018 ο ΙΜΟ θα πρέπει να υιοθετήσει μια αρχική στρατηγική για τη συνολική μείωση των εκπομπών CO2 από τα πλοία και το 2023 θα πρέπει να υιοθετήσει μια τελική στρατηγική.
Κατά την τελευταία συνάντηση του IMO τον προηγούμενο Οκτώβριο, η ναυτιλιακή βιομηχανία πρότεινε οι συνολικές εκπομπές CO2 του τομέα να μην αυξηθούν σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, καθιστώντας έτσι το 2008 ως το έτος μέγιστων εκπομπών από τη ναυτιλία και ότι ο IMO θα πρέπει να συμφωνήσει τώρα ποσοστά μείωσης ανά τόννοχιλιόμετρο καθώς και σε ποσοστό μείωσης κατά το οποίο οι συνολικές εκπομπές από τον τομέα πρέπει να μειωθούν έως το 2050.