Κυβερνο-ασφάλεια: Χειρότερος σύμβουλος ο πανικός
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 20:17
Συγκλίνουσες κατατείνουν οι απόψεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα πληροφορικής και κυβερνο- ασφάλειας ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος στην ανάπτυξη αντίμετρων έναντι του κακόβουλου λογισμικού. Με θέσφατο ότι όσο εξελίσσονται οι αυτοματισμοί και η ρομποτική τεχνολογία άλλο τόσο θα εξελίσσονται και οι προσπάθειες «παρεμβολής» από κακόβουλα προγράμματα εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει κλιμάκωση των ενεργειών προστασίας στις οποίες μπορεί να προσφύγει μία ναυτιλιακή εταιρία αλλά και ένα λιμάνι για να θωρακιστεί.
Η τελευταία «περιπέτεια» με τον «Πέτια» έφερε στο προσκήνιο και τις πλέον εξελιγμένες μορφές προσβολής ,μέχρι των πλέον απίθανων μορφών με την χρήση «ιπτάμενων συσκευών» ,που με διάφορα κοινά συστήματα δυνητικά μπορούν να υποκλέψουν στοιχεία από οποιοδήποτε σέρβερ.
Ωστόσο η απάντηση των ειδικών είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνο-επιθέσεις δεν οφείλονται στην «αδυναμία» των μηχανημάτων αλλά σε ανθρώπινα σφάλματα τα οποία «ανοίγουν τις πύλες» για κυβερνο-επιθέσεις.
Μέσα στο τρέχον έτος οι συζητήσεις που διεξήχθησαν σε όλα τα τεχνικά επίπεδα κατέτειναν στον ανθρώπινο παράγοντα και στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των εντεταλμένων στελεχών των επιχειρήσεων στην αποφυγή λαθών.
Ένα «φλασάκι» με διαφημιστικό υλικό, μία διαφήμιση που θα ανοίξει στο «κενό» των δευτερολέπτων της παράλληλης διασκέδασης σε μία οθόνη υπολογιστή από το διαδίκτυο είναι αρκετή για να προκαλέσει την καταστροφή. Και τούτο διότι τα πάντα είναι πλέον διασυνδεδεμένα στον παγκόσμιο ιστό του ιντερνέτ και των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.
Το πρόταγμα στο Cybersecurity είναι η εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να διατηρεί το όποιο σύστημα «κλειστό» κάτι που δεν απαιτεί και τεράστιες επενδύσεις σε τεχνολογίες που ωστόσο πάντα θα διατηρούν τον κίνδυνο.