Το ελληνικό ίδρυμα Oceanus Foundation φέρνει το ψηφιακό νόμισμα στη Ναυτιλία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 12:24
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χρηματο-οικονομικό τομέα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό νόμισμα bitcoin που κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα μια ομάδα νέων ανθρώπων δημιούργησε το ίδρυμα Oceanus Foundation, και φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά προσφέροντας το δικό της ψηφιακό νόμισμα και τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ναυτιλιακές εταιρείες θα μπορούν να κλείνουν συμβόλαια χωρίς χρονοτριβή και μεσάζοντες και κυρίως με ασφάλεια.
Οπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Κωστόπουλος, που είναι υπεύθυνος του Oceanus Foundation, στόχος είναι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες η πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν να κλείνονται συμβόλαια χωρίς μεσάζοντες, να έχει λειτουργήσει σε πιλοτική φάση.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης άλλων startup επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν και θα πληρώνονται με το νέο ψηφιακό νόμισμα.
Από την πλευρά της η κυρία Χριστιάνα Ζούπα, συνεργάτρια του κ. Κωστόπουλου και μέλος του Oceanus Foundation, αναφέρει ότι στόχος είναι: «Ο εκσυγχρονισμός της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσω της τεχνολογίας blockchain και μιας κοινότητας που θα ανταμείβει και θα ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι: ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των Bill of Landing σε ψηφιακά με τη χρήση των Smart Contracts στην τεχνολογία του Ethereum, η δημιουργία (decentralized) πλατφόρμας διευκόλυνσης συναλλαγών για μεταφορά φορτίων μέσω πλοίων, η δημιουργία accelerator που θα επενδύσει σε καινοτόμα startup που ασχολούνται με τους τομείς της ναυτιλίας, διαχείρισης λιμένων και μεταφορών, η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και η οικονομική υποστήριξη μέσω του ιδρύματος νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα της ναυτιλίας.
Ενα από τα προσωπικά στοιχήματα είναι και η υποστήριξη του Πειραιά ως κομβικού λιμένος και η δημιουργία δράσεων για τη συμμετοχή μας».
Και προσθέτει: «Ως μέθοδο πληρωμής δεχόμαστε αποκλειστικά το Oceanus Coin, το ψηφιακό νόμισμα του ιδρύματος.
Το Oceanus, σε αντίθεση με ανταγωνιστικά currencies που στοχεύουν στον τομέα της ναυτιλίας, αναγνωρίζει την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση του χώρου και δεν προσφέρει μια μερική λύση. Ο τομέας δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις και την ταχύτητα που αυτή μεταβάλλεται, για αυτό στοχεύουμε πρώτα στην εκπαίδευση των στελεχών του χώρου και αφετέρου στην επιβράβευση όσων συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό της κοινότητας».
Η κυρία Ζούπα επισημαίνει ακόμη ότι «σημαντικός παράγοντας για την εν μέρει κατανόηση του Oceanus Foundation αποτελεί η κατανόηση της "blockchain" τεχνολογίας. Η τεχνολογία blockchain είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία δικτύων στην οποία τα ίδια δεδομένα καταγράφονται και διατηρούνται σε πολλαπλούς κόμβους (υπολογιστές συνδεδεμένους σε ένα δίκτυο) που είναι γεωγραφικά απομονωμένοι μεταξύ τους.
Επιτρέπουν στους χρήστες του δικτύου να μεταφέρουν ελεύθερα και με ασφάλεια άδειες μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη μιας εδραιωμένης σχέσης εμπιστοσύνης. Η μεταφορά γίνεται με τέτοιον τρόπο που η καταστροφή ή παραβίαση των προγραμμάτων και των δεδομένων είναι απαγορευτικά δύσκολη».
Η δημιουργία του Oceanus Foundation ξεκίνησε τον Ιούλιο αλλά, όπως λέει ο κ. Κωστόπουλος, «η αρχική ιδέα προέκυψε τον Ιανουάριο του 2017 όταν είχα πάει στην παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας στην Ταϋλάνδη. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάποια άτομα από το ινστιτούτο του ethereum και να γνωρίσουμε την τεχνολογία blockchain. Την περασμένη άνοιξη ως διοργανωτής οικονομικού συνεδρίου είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε πολλά πάνελ σχετικά με τη ναυτιλία, γνώρισα ανθρώπους του κλάδου και μου περιέγραψαν τα προβλήματά τους και έτσι προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε τεχνολογίες blockchain που θα εκσυγχρονίσουν τη ναυτιλία».
Και προσθέτει ότι από τις συνομιλίες που είχε διαπίστωσε ότι υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά και έλλειψη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών ενώ αναρωτιέται «πώς μπορεί εν έτει 2017 να υπάρχουν ναυτιλιακές εταιρείες που για την επικοινωνία τους χρησιμοποιούν φαξ αντί για e-mail».
Aναγνωρίζει ότι ακόμη είναι στην αρχή λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή κάνουν μαζί με την ομάδα συνεργατών του το «πρώτο μίλι στον ωκεανό» και δεν μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία των οικονομικών συναλλαγών από τη μία ημέρα στην άλλη.
Ωστόσο, στόχος τους είναι να παρουσιάσουν την εναλλακτική τους πρόταση και να πείσουν ότι μπορούν να κλειστούν χωρίς μεσάζοντες άμεσα συμβόλαια μεταξύ ναυλομεσιτών και ναυτιλιακών εταιρειών με τα ψηφιακά νομίσματα και μέσω της πλατφόρμας που δημιουργούν, στην οποία θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει αξιολογήσεις από παλαιότερες συμφωνίες και έτσι να κάνει την επιλογή του.
Επιπλέον, στοχεύουν στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ινστιτούτου που «θα εκσυγχρονίσει την καινοτομία και ουσιαστικά θα εκπαιδεύσει τα επόμενα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών».
Επίσης σκοπεύουν να συνεργαστούν με «40 startup εταιρείες από τον ναυτιλιακό χώρο και αυτές θα πάρουν χρηματοδότηση μέσω oceanus, θα δέχονται πληρωμή αποκλειστικά μέσω oceanus για τις υπηρεσίες τους, οπότε προσφέρουμε κάτι χρήσιμο αυτομάτως στη ναυτιλιακή κοινότητα».
Η κυρία Ζούπα σημειώνει ακόμη: «Πέρα από τη διάκριση που πρόσφατα λάβαμε από την Deutsche Bank, ότι δηλαδή ανήκουμε στις 20 καλύτερες Blockchain εταιρείες του κόσμου, έχουμε διακριθεί επίσης από το Token Fest (το μεγαλύτερο παγκόσμιο exclusive gathering για τον χώρο του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων) ως μία από τις 12 καλύτερες blockchain εταιρείες του κόσμου και τον Μάρτιο του 2018 θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός όπου θα ανακοινωθούν οι τρεις καλύτερες, οι οποίες θα δεχτούν επένδυση από κορυφαίους Angel Investors και VC».
Πηγή: www.tovima.gr