Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αυτόνομα πλοία από την Φινλανδία (;)

finlandia bouleutikes ekloges sti skia tis litotitas.w hr

Με ορίζοντα το 2025 το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει όλα τα projects που θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός αυτόνομου, φιλικού προς το περιβάλλον, ναυτιλιακού οικοσυστήματος στο οποίο περιλαμβάνονται και τα πλήρως αυτοματοποιημένα πλοία. Η υπόθεση των πλήρως αυτοματοποιημένων πλοίων που επανέρχεται στην επιφάνεια με την εν λόγω ανακοίνωση απασχολεί έντονα τους ερευνητές , και όχι μόνο, που προωθούν την ιδέα της τοποθέτησης αυτοματισμών και συσκευών που ελέγχονται εξ ολοκλήρου από υπολογιστές σε πλοία.

Επί του θέματος έχει ανοίξει ένας διάλογος με τους «πολέμιους» της «ιδέας» αλλά και με εκείνους που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις «ανατροπές» που θα επέλθουν στην επί των πλοίων απασχόληση και με δεδομένο ότι ήδη στα σύγχρονα- νεότευκτα πλοία έχουν ενσωματωθεί τεχνολογίες που απαιτούν εξειδικεύσεις οι οποίες ελάχιστα ή καθόλου σχετίζονται με την ναυτική τέχνη.

Γεγονός είναι ότι στο Φινλανδικό εγχείρημα μετέχουν μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και εταιρίες – ηγέτες όπως η Rolls Royce η οποία είχε προκαλέσει το παγκόσμιο ναυτιλιακό ενδιαφέρον όταν τον Ιούνιο φέτος σε συνέδριο ο αντιπρόεδρος Θαλάσσιας Καινοτομίας της Rolls-Royce, Όσκαρ Λέβαντερ, διαβεβαίωσε ότι η τεχνολογία των «πλωτών drone» ήδη υπάρχει σημειώνοντας πως με ορίζοντα μέχρι το 2020 θα καταστεί εφικτό στη θάλασσα να πλέουν ρομποτικά πλοία.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρία έχει ήδη αναπτύξει ένα σύστημα που θα μπορεί να κατευθύνει ένα πλοίο αξιοποιώντας σε πραγματικό χρόνο στοιχεία και εικόνες από υπολογιστές. Βέβαια μεταξύ εκείνων που αμφισβητούν την εν λόγω εξέλιξη είναι και αναλυτές ηλεκτρονικών συστημάτων που υπενθυμίζουν ότι όλα τα συστήματα μπορεί να «ξεκλειδώσουν» από χάκερς και τα αυτόνομα πλοία να «πέσουν θύματα» μία νέας μορφής πειρατείας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter