Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Βλέπει» Σουέζ το Azerbaijan

suez 1

Ενεργό και πρωταγωνιστική μάλιστα συμμετοχή στην συντελούμενη κοσμογονία των συνδυασμένων μεταφορών στην εγγύς και άπω ανατολή επιδιώκει το Azerbaijan. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg το Azerbaijan βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή μέσα από μία επένδυση της τάξης των 500 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Το γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας καθώς το σχολίασε ο Ρώσος υπουργός μεταφορών Maxim Sokolov σημειώνοντας τη σημασία του εγχειρήματος για διαμετακόμιση εμπορευματοκιβωτίων δια μέσω του Σουέζ ενώ τόνισε και την δυνατότητα ανάπτυξης εμπορευματικού κόμβου στα σύνορα του Azerbaijan σε συνεργασία με το Ιράν. Να σημειωθεί ότι μετά την άρση των κυρώσεων προς το Ιράν οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε νέα αναπτυξιακή φάση ενώ στο πλαίσιο αυτό είναι γνωστή και συμφωνία με το Ιράν για συνεργασία με το λιμάνι της Αμβέρσας.
Στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και δη του συνδυασμού πλοίου-τραίνου η εν λόγω εξέλιξη προσδίδει νέα δυναμική και στους δυτικότερα εν εξελίξει ευρισκόμενους σιδηροδρομικούς σχεδιασμούς στα βόρεια των ανατολικών Βαλκανίων με απόληξη τη σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκαζ-Αλεξανδρούπολης νοτίως.
Σε αυτόν τον καμβά εμπειρογνώμονες σε θέματα μεταφορών «βλέπουν» τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αλεξανδρούπολης να διαδραματίζουν μαζί με τα Αιγυπτιακά λιμάνια ένθεν- κακείθεν της διώρυγας πρωταγωνιστικό ρόλο στο short sea της ανατολικής Μεσογείου και Μ. Θάλασσας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter