Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προβληματισμός στη ναυτιλία για τη συμφωνία στο Παρίσι

parisklima

Η ευφορία που υπάρχει γενικότερα για την συμφωνία για το κλίμα που επετεύχθη το προηγούμενο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι δεν «ακουμπά» τη ναυτιλία.

Οι άνθρωποι της Maersk εκφράζουν την απογοήτευση τους γιατί επιζητούσαν την συμπερίληψη της ναυτιλίας στη διεθνή συμφωνία. 

Ο John Kornerup Bang, ο chief climate advisor της Maersk εξήγησε ότι η εταιρεία είχε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα περιελάμβανε επίσης παγκόσμιους στόχους και για τη ναυτιλιακή βιομηχανία κάτι που δεν έγινε στην τελική συμφωνία.

Η ναυτιλία όπως και η αεροπορική βιομηχανία απουσιάζουν από το κείμενο της συμφωνίας.  Η Maersk θα ήθελε παγκόσμιες ρυθμίσεις καθώς και η ίδια επενδύσει σε πιο πράσινα πλοία και θεωρεί ότι έτσι θα είχε πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό.

Πάντως και οι διεθνείς φορείς της ναυτιλίας ζητούσαν να υπήρχε στο τελικό κείμενο της συμφωνίας του Παρισιού συγκεκριμένη αναφορά για την μείωση των εκπομπών CO2 από τα πλοία με ένα χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνούνταν σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Η μη αναφορά τελικά εμπεριέχει τον κίνδυνο να αρχίσουν πάλι οι πρωτοβουλίες για τη λήψη μέτρων σε περιφερειακό επίπεδο κάτι που η διεθνής ναυτιλία δεν θα το ήθελε καθώς σημαίνει πλήγμα στον υγιή ανταγωνισμό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter