Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κυβερνο-απειλές και cloud computing

container 00

Ναι ένα πλοίο, ένας στόλος, όλες οι υπηρεσίες και όλα τα συστήματα ασφαλείας του ναυτιλιακού τομέα αποτελούν εν δυνάμει στόχους κυβερνο-επιθέσεων από εξειδικευμένους κυβερνο-«τρομοκράτες». Μαζί και τα συστήματα ελέγχου των λιμένων. Το εν λόγω συμπέρασμα έχει οδηγήσει ήδη σε «κούρσα» παρουσίασης συστημάτων για «αντίμετρα» απέναντι στις απειλές και εκτιμάται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ναυτιλιακή βιομηχανία θα δαπανήσει δις δολαρίων για την υιοθέτηση «λύσεων» μερικές εκ των οποίων απασχολούν ήδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και τις αρμόδιες επιτροπές του ΙΜΟ.

Ουδείς θεωρητικά και πρακτικά μπορεί να παραμείνει αλώβητος απέναντι στους κινδύνους σημειώνουν οι ειδικοί που εξειδικεύουν μάλιστα τις απειλές ανά τύπο πλοίου.

Γενικά κίνδυνοι υπάρχουν για τον έλεγχο των μηχανών, τους σένσορες που ελέγχονται από υπολογιστές, τα συστήματα σύνδεσης του πλοίου, τον έλεγχο συμπεριφοράς των φορτίων, του έρματος, των επιβατών, των μοναδοποιημένων φορτίων αλλά και των συστημάτων επικοινωνίας.

Οι «απειλές» κατά τους ειδικούς χαρακτηρίζονται ασύμμετρες ενώ ενυπάρχει και το θέμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν, όσον αφορά στο επίπεδο ασφαλείας, εντεταλμένα στελέχη σε γνώση των οποίων είναι κωδικοί επικοινωνίας κλπ. Όσον αφορά στα της λειτουργίας των λιμένων οι «προτάσεις» που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά είναι αρκετά προωθημένες και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μεγάλα λιμάνια αλλά και λιμενικοί διαχειριστές πέραν αυτών έχουν κατά περίπτωση αναπτύξει και τα δικά τους «εναλλακτικά» συστήματα ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή το cloud computing στη ναυτιλία κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς καθίσταται σαφές ότι εκεί μπορεί να αποθηκευτεί ένας εξαιρετικά μεγάλος όγκος αρχείων και διακινούμενων πληροφοριών που να είναι διαθέσιμος από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ακόμη και προσβάσιμος από ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας.

Με δεδομένο ότι οι ναυτιλιακές δραστηριότητες απαιτούν τεράστιους χώρους μνήμης το cloud computing θα κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς ο παράγοντας κόστους ελαχιστοποιείται σε σχέση και σύγκριση με άλλες επιλογές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter