Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ιρανοί κατέσχεσαν εμπορικό πλοίο στον Περσικό

maersk conatiner 2

Το εμπορικό πλοίο MV Maersk Tigris (με σημαία Νήσων Μάρσαλ) στα στενά του Ορμούζ κατέσχεσαν οι Ιρανοί, τονίζοντας ότι παραβίασε τα χωρικά τους ύδατα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στο σκάφος δεν υπάρχει αμερικανικό πλήρωμα, ενώ υπήρξαν αρχικά αναφορές -από ισραηλινές πηγές- ότι πάνω σε αυτό βρίσκονταν 34 στρατιώτες.

Ο καπετάνιος φέρεται να αγνόησε αρχικά την προειδοποίηση των ιρανικών σκαφών. Ωστόσο, όταν οι ιρανοί έριξαν προειδοποιητικές βολές, το πλοίο αναγκάστηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες των Ιρανών. Το Tigris είχε προορισμό το Τζεμπέλ Αλί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι το Maersk Tigris εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στο οποίο ανταποκρίθηκαν αμερικανικά μαχητικά, καθώς και το αντιτορπιλικό USS Farragut.
Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Δανίας ότι στο πλοίο υπάρχουν 24 άτομα πλήρωμα, από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. O ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του για το περιστατικό, λέγοντας ότι ακολουθούσε την πορεία που πάντοτε ακολουθεί. Πάντως, η εταιρεία δήλωσε -αργά το βράδυ- ότι μελετά τρόπους για την επίλυση της υπόθεσης.

Αρκετές ώρες αργότερα υπήρξε και η πρώτη ανακοίνωση από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. To πρακτορείο έκανε λόγο για «αμερικανικό πλοίο με σημαία Νήσων Μάρσαλ» και 24 μέλη πληρώματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πλοίο κατασχέθηκε και ότι το συμβάν δεν έχει πολιτικές ή άλλες προεκτάσεις. Την επιχείρηση για την κατάσχεσή του πραγματοποίησε το λιμενικό των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), μια ξεχωριστή μονάδα του Λιμενικού Σώματος, η οποία υπάγεται στην ελίτ των Φρουρών.

 

Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter