Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κίνα: Χρηματοπιστωτική στήριξη στον «θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού»

kineziko giouan

Και την χρηματοπιστωτική στήριξη στο μέγιστο βαθμό επιστρατεύει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Κινεζική κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης του γενικότερου σχεδιασμού ανάπτυξης του «θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού» αλλά και του cluster που συνδέεται με αυτόν.

Σε αυτό τον καμβά πρόσφατα το China Shipping Group και η Bank of China υπέγραψαν strategic co-operation agreement μέσα από το οποίο θα διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση των σχεδιασμών στους οποίους ενυπάρχουν και εκείνοι για την ταχεία ανανέωση αλλά και ανάπτυξη, σε αριθμό, του Κινεζικού εμπορικού στόλου.

Η εμπλοκή του Κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον οικονομικών αναλυτών ως προς την δυναμική που αποκτά το εν λόγω εγχείρημα καθώς θα απαληφθούν προβλήματα χρηματοδοτικών ροών.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το "theseanation" είχε αναφερθεί στην «κοσμογονία» επενδύσεων που πυροδοτεί ο Κινεζικός σχεδιασμός αλλά και στην πρόθεση της Ταϊλάνδης να «τοποθετήσει» περισσότερα από 20 δις δολάρια για την ανάπτυξη νέα διώρυγας «Kra Canal» προκειμένου να «υποστηρίξει» το θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού με μείωση των αποστάσεων στη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη μέσω της διώρυγας.

Στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ασίας πάντως έχει «σημάνει συναγερμός» τόσο για τη δυναμική του εγχειρήματος όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αναδιαμόρφωση των εμπορευματικών ροών.

Και με δεδομένο ότι η Κίνα παράλληλα αναπτύσσει και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με Ρωσία ενώ επίσης γνωστές είναι οι τεράστιες επενδύσεις που συμβαίνουν στο Βαλκανικό σιδηροδρομικό δίκτυο για την υποστήριξη των απολήξεων του εν λόγω «θαλάσσιου δρόμου» όπου επι ευρωπαϊκού , και με πρόσωπο στη Μεσόγειο, εδάφους ο Πειραιάς αποτελεί στρατηγικό κόμβο.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter