Σαβ05182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σοκ προκαλούν στη ναυτεργασία τα σενάρια για αλλαγή των φορολογικών συντελεστών των Ελλήνων ναυτικών

dsc 0175

Γιάννης Χαλάς: «Απαράδεκτη ακόμη και η σκέψη για φορολόγηση των ναυτικών»
Γιώργος Βλάχος: «Αν θέλει η κυβέρνηση «πόλεμο» με τους ναυτικούς, θα τον έχει»

Σοκ έχει προκαλέσει στους κύκλους της ναυτεργασίας η χθεσινή αποκάλυψη του "TheSeaNation" για τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου να θέσει τέλος στο ισχύον φορολογικό καθεστώς για τους ναυτικούς.

Ερωτηθείς για τις εν λόγω προθέσεις ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς χαρακτήρισε απαράδεκτη και ως σκέψη ακόμη την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης των ναυτικών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα βρει απέναντί της, την ναυτεργασία».

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, συνέχισε ο κ. Χαλάς ανακοινώνοντας ότι θα συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας για να εξεταστεί το εν λόγω θέμα και ληφθούν αποφάσεις. Καταλήγοντας τόνισε ότι αν αλλάξει το καθεστώς τότε η ζημιά για την ελληνική ναυτιλία θα είναι μεγάλη.

«Πάμε για πόλεμο» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Γιώργου Βλάχου ο οποίος ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι μέσω της αλλαγής του φορολογικού status επιχειρείται να κτυπηθεί, εκτός από τον Έλληνα ναυτικό, η υπό ελληνική σημαία ναυτιλία.

Δηλαδή, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο μόνος υγιείς πυλώνας» αυτής της χώρας και η μόνη ισχυρή δύναμή της στα παγκόσμια οικονομο-πολιτικά δρώμενα. Μάλιστα τόνισε ότι σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η περίπτωση της Ιταλίας επιδοτεί το κράτος ακόμη και τις κρατήσεις των ναυτικών με προφανή στόχο την στήριξη της ναυτεργασίας αλλά και της ανταγωνιστικότητας της Ιταλικής σημαίας προσθέτοντας ότι ακόμη και η Βρετανία έχει σχετικές ρυθμίσεις.

Ακόμη και ως σκέψη, είπε καταλήγοντας, είναι καταστροφική εκτιμώντας ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ η όποια απόφαση θα είναι ομόφωνα καταδικαστική έναντι των σχετικών κυβερνητικών προθέσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα η φορολογία των ναυτικών είχε αλλάξει το 2013 και είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα του 15% για τους Αξιωματικούς Ε.Ν. και στα επίπεδα του 10% για τα Κατώτερα Πληρώματα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter