Μ. Δαμανάκη: Σκληρότερα μέτρα θα απαιτήσει η ανάπτυξη της ναυτιλιακής οικονομίας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 21:30
Απαριθμεί απειλές, όπως το οργανωμένο έγκλημα, στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και περιβαλλοντικών κινδύνων.
Η στρατηγική καλύπτει τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών της Ένωσης.
Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της δραστηριότητας με την εντατικοποίηση της εξωτερικής δράσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού διαλόγου και της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας στην αύξηση των δυνατοτήτων ασφαλείας.
Μάλιστα σημειώνεται ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στη θαλάσσια ευαισθητοποίηση, την επιτήρηση και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών.
Σχεδιάζεται επίσης να βελτιωθεί η διαχείριση των κινδύνων για την προστασία των κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών, καθώς επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της μέσω της εφαρμογής της στρατηγικής, η αντιμετώπιση των κρίσεων.
Ακόμα θα εξεταστεί το ζήτημα της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας εκτός από τους τομείς της άμυνας και της οικονομίας, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται για δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ προσπαθεί με τη στρατηγική αυτή να καταδείξει τον ρόλο της στην εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη μοναδική δυνατότητα που διαθέτει η ΕΕ για συνδυασμό τόσο στρατιωτικών όσο και μη στρατιωτικών μέσων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών στον θαλάσσιο χώρο.
Ακόμα, διασφαλίζεται η αρχή της αυτονομίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με διεθνείς οργανισμούς (όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ) αλλά και με τρίτες χώρες για την από κοινού αντιμετώπιση θαλασσίων απειλών.
Τέλος, θα ενισχυθεί η έρευνα στη θαλάσσια ασφάλεια και στην εκπαίδευση.
«Στόχος μου είναι η αναζωπύρωση της θαλάσσιας οικονομίας, αλλά και ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με αυτήν την ασφάλεια. Κανένας επιχειρηματίας δεν θα επενδύσει σε μια ναυτιλιακή δραστηριότητα εάν οι εγκαταστάσεις off-shore και οι εμπορικοί δρόμοι δεν είναι ασφαλείς», δήλωσε η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μ. Δαμανάκη.
«Αυτή η στρατηγική είναι καθαρή, έξυπνη και ολοκληρωμένη. Επιτρέπει στα κράτη να συγκεντρώσουν πόρους, να είναι αποδοτικά και να συνεργάζονται. Η δουλειά μας δεν σταματά εδώ. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις και έργα μαζί . Ανυπομονώ», σημείωσε η κ. Δαμανάκη.