Τετ01012025

Last updateΤρι, 31 Δεκ 2024 2pm

Παρουσιάστηκε το Project eMAR στον Πειραιά

emar-project-1

Ένα βήμα πιο κοντά στην ηλεκτρονική πραγματικότητα της ναυτιλίας του αύριο, έφεραν την ελληνική αγορά, οι συμμετέχοντες partners στο ευρωπαϊκό έργο eMAR Project, η πρώτη επίσημη παρουσίαση του οποίου έλαβε χώρα στις 27 Μαΐου, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Danaos Shipping που παρουσίασε και την πρωτότυπη πλατφόρμα διασύνδεσης δικτύων (www.danaosplatform.com) η οποία έως τώρα λειτουργούσε σε demo μορφή.

Συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η Decision Dynamics Ltd, που συμπληρώνουν την τριάδα των ελληνικών εταιρειών-partners του έργου. Όπως εξήγησε ενώπιον ενός πολυπληθούς και στοχευμένου κοινού, η κα Jenny Rainbird, συντονίστρια του Project και μέλος της BMT Group, μια από τις κορυφαίες βρετανικές εταιρείες στον κλάδο «το eMAR Project που βρίσκεται πλέον στην πιο ώριμη φάση του, στοχεύει μέσω των 27 Partner του από όλη την Ευρώπη, αλλά και μέσω των δύο διαφορετικών συνεργατικών ηλεκτρονικών πλατφορμών που παρουσιάστηκαν σήμερα στον Πειραιά, από την Inlecom και την Danaos, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό, πιο αποδοτικό, πιο προσοδοφόρο περιβάλλον χρήσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο».

Όπως δήλωσε η ίδια, «από το 2015 και έπειτα που η τελωνειακή απλοποίηση θα είναι υποχρεωτική για όλα τα πλοία, και το περιβάλλον του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου θα αλλάξει, η ηλεκτρονική τιμολόγηση που τώρα την βλέπαμε ως καινοτομία, θα είναι μόνο ένα από τα προαπαιτούμενα.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες που εισάγουν οι δοκιμαστικές πλατφόρμες του eMAR λειτουργούν ακριβώς με αυτό το σκεπτικό: να απλοποιήσουν την καθημερινότητα των ναυτιλιακών, να ελαχιστοποιήσουν του κρίκους της αλυσίδας, βελτιστοποιώντας παράλληλα την διακινούμενη πληροφορία. Και όλα αυτά διασφαλίζοντας τη μέγιστη ασφάλεια, και τηρώντας όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή standards».

Από την πλευρά του ο κ. Τάκης Κατσουλάκος,, παρουσιάζοντας από κοινού με τους συνεργάτες τους εκ μέρους της Inlecom, την πλατφόρμα που η βρετανική εταιρεία έχει δημιουργήσει με βάση τη φιλοσοφία του eMAR τόνισε «έως τώρα τα ευρωπαϊκά project που ασχολούνταν με τη ναυτιλία και συνδύαζαν τεχνολογικές εξελίξεις εστίαζαν κυρίως στην απλοποίηση των διαδικασιών που ένα πλοίο έχει να φέρει εις πέρας με τις Αρχές. Εμείς –στο eMAR- το βλέπουμε συνδυαστικά, δημιουργώντας τεχνολογικά εργαλεία που απλοποιούν τις διαδικασίες τόσο ως προς τις Αρχές, όσο και προς τους πελάτες/εταιρείες/αγορά. Ανοίγουμε έτσι με μεγάλες προσδοκίες το Single Maritime Window του αύριο».

Ομιλητές και κοινό, είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση, συμφωνώντας πως η αποστολή της πλατφόρμας που το eMAR εισάγει, να μετατρέψει δηλαδή την κληρονομιά των παραδοσιακών θαλάσσιων υπηρεσιών σε προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, φαίνεται να επιτυγχάνεται. Το event παρακολούθησαν πάνω από 150 στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων από περισσότερες από 4 ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter