Πεμ09192024

Last updateΠεμ, 19 Σεπ 2024 5pm

Ημερίδα του Ελληνικού Νηογνώμονα και Τ.Ε.Ι. Αθήνας για χρήση LNG στην πρόωση πλοίων

ellinikos-niognomonas-logo

Άκρως ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η ημερίδα που συνδιοργανώνουν στα φετινά Ποσειδώνια, ο Ελληνικός Νηογνώμωνας και το Τμήμα Ναυπηγών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας ,στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος LNGCOMSHIP: «Implementation of LNG Fuel in Commercial Ship Propulsion Plants».

Που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, στα πλαίσια του Προγράμματος «Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας- Κίνας 2012-2014», με αντικείμενο την χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καύσιμο εγκαταστάσεων πρόωσης εμπορικών πλοίων.

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει η παρουσίαση της εφαρμογής των LNG ως καυσίμου για την πρόωση επιβατηγών οχηματαγωγών συμβατικών και μη αλλά και των τεχνικών θεμάτων που συνδέονται με την εφαρμογή. Οι εργασίες έχουν μοιραστεί σε δύο βασικές ενότητες την πρώτη με θέμα: «LNGCOMSHIP PROGRESS OVERVIEW» με συντονιστή τον Dr. Γ. Θεοτοκάτο και τη δεύτερη «Market Players Feedback: Challenges & Opportunities» με συντονιστή τον Dr. Γ. Λιβανό.

Το θέμα της μείωσης του λειτουργικού κόστους μέσω της χρήσης LNG στα πλοία της ακτοπλοΐας αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα της ατζέντας των τεχνικών θεμάτων που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με προφανή στόχο.

Άλλωστε πρόσφατα σχετικά είχε συγκαλέσει σύσκεψη όπου εξετάστηκαν συναφείς πολιτικές για την προώθηση της χρήσης του LNG στα πλοία του τομέα.

Μάλιστα σε δήλωσή του που επακολούθησε της σύσκεψης ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης μεταξύ άλλων είχε σημειώσει τα θετικά για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ακτοπλοΐας με ευεργετικές επιδράσεις για τον καταναλωτή, αλλά και στην εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για μείωση της εκπομπής ρύπων και χρήση καυσίμων φιλικών προς το περιβάλλον.

Μάλιστα παρέσχε και τη διαβεβαίωση ότι από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει η πολιτική βούληση να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και συντονίζοντας τις διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter