Κυρ12222024

Last updateΣαβ, 21 Δεκ 2024 7pm

ΠΕΠΕΝ: Αν στηριχτεί η δημόσια και δωρεάν παρεχόμενη ναυτική εκπαίδευση, θα γίνει απόλυτα ανταγωνιστική απέναντι στην Ιδιωτική

marine academy

Επικεντρωμένη στη ναυτική εκπαίδευση αλλά και στα ζητήματα της επικαιρότητας που απασχολούν τους πλοιάρχους και γενικότερα το ναυτεργατικό δυναμικό ήταν η ομιλία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Μανώλη Τσικαλάκη νωρίτερα σήμερα στην τελετή της πίτας της Ένωσης.

Αναφερόμενος στο επιτελεσθέν θαύμα της ναυτιλίας της χώρας ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αν δεν υπήρχε η Ελληνική Ναυτιλία (μεταπολεμικώς), να στηρίξει την οικονομία της χώρας, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη απ'αυτήν που βιώνουμε σήμερα. Μάλιστα όπως παρατήρησε αυτά τα χρόνια, εισέρευσε ζωογόνο συνάλλαγμα στη χώρα από τις Ναυτιλιακές εταιρείες και τους Έλληνες ναυτικούς.

Οι οποίοι, έφερναν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δίνουν ζωή στην οικονομία της χώρας μας για να τονίσει πως η ανταμοιβή του ναυτικού, για τη διαχρονική προσφορά του από την πολιτεία, είναι ελάχιστη έως και ανύπαρκτη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσικαλάκης σχολιάζοντας τα γεγονότα σημείωσε ότι αντί να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα (αλλά και την παραμονή των υπαρχόντων), αντιθέτως, δημιουργούνται πλείστα αντικίνητρα προκειμένου οι νέοι μας να μην ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Μάλιστα σχολιάζοντας μία σειρά θεμάτων που η Ένωση έχει αναδείξει μεταξύ των αντικινήτρων εστίασε στο θέμα της παραγωγής στελεχών αναφέροντας τα ακόλουθα: «Δεν είναι λογικό να λέμε, πως είναι λίγοι αυτοί που εισάγονται κάθε χρόνο. Από τη στιγμή, που δεν τους δίνεται η ευκαιρία για τα απαραίτητα εκπαιδευτικά τους ταξίδια, για την πρακτική τους εξάσκηση, απαραίτητη για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών τους σπουδών. Μιλούν πολλοί για ιδιωτική εκπαίδευση, με σκοπό την παραγωγή περισσοτέρων αξιωματικών. Αυτή, υπάρχει σε όλο τον κόσμο όπως και η δημόσια. Εμείς πιστεύουμε, πως αν στηριχτεί η δημόσια και δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση, θα γίνει απόλυτα ανταγωνιστική απέναντι στην Ιδιωτική».

Μεταξύ άλλων και πάντα στις αναφορές του για τη ναυτική εκπαίδευση και την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ αναρωτήθηκε τι γίνεται με το ΚΕΣΕΝ και τις ΑΕΝ για να θέσει εν συνεχεία το ερώτημα «γιατί έχουν απαξιωθεί τόσο πολύ αυτά τα κέντρα, από τα οποία βγαίνουν ικανότατοι Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι, διαχειρίζονται τον υπερσύγχρονο Ελληνόκτητο στόλο.

Έχοντας, πάρει απειροελάχιστα (στο διάστημα φοίτησης), σε σχέση με αυτά που προσφέρουν στην Ελληνική Ναυτιλία και στην Ελληνική Οικονομία. Ωρομίσθιοι ναυτοδιδάσκαλοι, καλούνται να καλύψουν τα τεράστια διδασκαλικά κενά. Δυστυχώς, όμως, δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να μην καλύπονται οι ανάγκες των διαφόρων ειδικών σχολείων. Θα θέλαμε να ξέρουμε, αν αντιστοίχως τα ΤΕΙ/ ΑΕΙ αφήνονται χωρίς πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Τελικά, τόσο στο ΚΕΣΕΝ όσο και στις ΑΕΝ, στηριζόμαστε στο αδιαμφισβήτητο φιλότιμο αυτών των λίγων ναυτοδιδασκάλων. Που χωρίς χρήματα, χωρίς εργαλεία και με μόνο κίνητρο την αγάπη για το συνάδελφο και την Ελληνική ναυτιλία, προσπαθούν και δίνουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους».

Στο σημείο αυτό στρέφοντας προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου τόνισε ότι πρέπει η Πολιτεία και οι ενδιαφερόμενοι, να κάνουν αυτό που πρέπει που χαρακτήρισε αυτονόητο. Δηλαδή να απορροφούνται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και να συμπεριληφθούν οι ΑΕΝ στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ αναφέρθηκε στο φορολογικό των ναυτικών, τη διάλυση του ΝΑΤ αλλά και στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ένωση για την αξιοποίηση πλοιάρχων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter