Πόση διάρκεια θα έχει η άνοδος της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου;
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΑΥΛΑΓΟΡΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 19:38
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς ο Baltic Dry βρέθηκε πάνω από τις 900 μονάδες (έκλεισε στις 921 την προηγούμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου) και πλησίασε και πάλι το υψηλό έτους που είναι οι 941 μονάδες από τις 23 Σεπτέμβριου.
'Ομως τα ερωτήματα για την «βιωσιμότητα» των ναύλων εξακολουθούν να διατυπώνονται καθώς σε επίπεδα θεµελιωδών µεγεθών και κυρίως στην ζήτηση (Demand), τα νέα από τους αρµόδιους οργανισµούς συνεχίζουν και παρουσιάζουν αρνητική εικόνα για το Παγκόσµιο Εµπόριο.
Ξεκινώντας, µόλις προ ολίγων ηµερών, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Εµπορίου υποβάθµισε σηµαντικά την πρόβλεψη του για τον ρυθµό ανάπτυξης του Παγκοσµίου Εµπορίου το 2016, σημειώει ο ναυλομεστικός οίκος «George Moundreas» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι ο βραδύτερος ρυθµός από την χρηµατοοικονοµική κρίση.
Συγκεκριµένα, ο ΠΟΕ εκτιµά τον ρυθµό ανάπτυξης για φέτος στο 1,7%, έναντι της προηγούµενης πρόβλεψης του Απριλίου που τον τοποθετούσε στο 2,8%. Αντίστοιχα διορθωτική ήταν και η πρόβλεψη για το 2017, µεταξύ 1,8% και 3,1% συγκριτικά µε το 3,6% της προηγούµενης εκτίµησης. Την ίδια στιγµή ο ΠΟΕ εκτιµά την αύξηση του Παγκόσµιου ΑΕΠ στο 2,2% για το 2016, γεγονός που σηµαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη του 1,7% για το Παγκόσµιο Εµπόριο, τότε ο πολλαπλασιαστής που κατά καιρούς έχουµε αναφέρει (Αύξηση Παγκόσµιου Εµπορίου / Αύξηση Παγκόσµιου ΑΕΠ) για πρώτη φορά µετά από 15 χρόνια θα υποχωρήσει κάτω από την µονάδα.
Να υπενθυµίσουµε ότι υπό υγιείς συνθήκες ο πολλαπλασιαστής κυµαινότανε περί του + 1,8.
Ακριβώς την ίδια άποψη εκφράζει και η ΕΚΤ, η οποία σε πρόσφατη ανάλυση της σχετικά µε το Παγκόσµιο Εµπόριο αναφέρει πως πρόκειται να παραµείνει ασθενές στα επόµενα χρόνια.
Συγκεκριµένα επισηµαίνει πως ενώ το Παγκόσµιο Εµπόριο αυξήθηκε κατά µέσο όρο µε διπλάσιο ρυθµό από την Παγκόσµια Παραγωγή πριν την κρίση, η αναλογία των εισαγωγών προς το Παγκόσµιο ΑΕΠ έχει παραµείνει στάσιµη τα τελευταία 5 χρόνια και πιθανότατα θα συνεχίσει στα ίδια επίπεδα.
Θεωρεί πως η αυξανόµενη σηµασία των αναδυόµενων οικονοµίων όπου η ανάπτυξη είναι επί το πλείστον λιγότερο έντονη εµπορικά, όπως και η µείωση των διαρθρωτικών παραγόντων έχουν µειώσει την ελαστικότητα του εµπορίου σε Παγκόσµιο και εθνικό επίπεδο.
Και οι αρνητικές προβλέψεις, τριτώνουν µε αυτή του UNCTAD, που επισηµαίνει ότι το Παγκόσµιο Εµπόριο µειώθηκε δραµατικά το 2016, στο 1,5%, µία ποσοστιαία µονάδα λιγότερο από το Παγκόσµιο ΑΕΠ, αποδίδοντας την πτώση αυτή στην µείωση της Παγκόσµιας ζήτησης (Global Demand) και στην στασιµότητα στα πραγµατικά εισοδήµατα (Real Wages). Επιπροσθέτως αναφέρει ότι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα µέτρα από τις κυβερνήσεις τότε ο προστατευτισµός θα αυξηθεί µε αποτέλεσµα τον εγκλωβισµό σε έναν επίµονο καθοδικό κύκλο.