Ν. Κορέα: Επενδύει 150 δις $ στο ναυπηγικό τομέα των ΗΠΑ - MASGA
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 26 Αυγούστου 2025 13:27

Με την ελπίδα να εξασφαλίσει χαμηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ και να διατηρήσει την κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ανταγωνιστική στην αγορά των ΗΠΑ, η Σεούλ υποσχέθηκε επένδυση ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ναυπηγικό τομέα της Αμερικής. Η προσφορά ήταν επιτυχής καθώς η Κορέα κέρδισε μείωση κατά 10 μονάδες του δασμολογικού συντελεστή της, θέτοντας τους κατασκευαστές της στην ίδια βάση με τους ανταγωνιστές της στην Ιαπωνία και την ΕΕ. Για να πείσουν τη διοίκηση Trump να σφραγίσει τη συμφωνία, οι Κορεάτες εμπορικοί αξιωματούχοι βρήκαν ένα σύνθημα - "Make American Shipbuilding Great Again" ή MASGA.
Στο μεταξύ η ναυπηγική βιομηχανία ήταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του προέδρου της Νότιας Κορέας Lee Jae Myung χθες και τα αποτελέσματα περιλάμβαναν μια δέσμευση από τον Trump να αγοράσει πλοία από την Κορέα. «Θα αγοράσουμε πλοία από τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ. «Αγαπάμε τα πλοία τους».
Ο Trump δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μακροπρόθεσμα, «θα τους βάλουμε επίσης να φτιάξουν πλοία εδώ με τους ανθρώπους μας, χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους μας, και θα επιστρέψουμε ξανά στη ναυπηγική βιομηχανία». Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Trump τόνισε ότι «χρειάζεται λίγος χρόνος» και ότι «η ναυπηγική βιομηχανία είναι δύσκολο να ξεκινήσει».
Συμπίπτοντας με τη συνάντηση Trump-Lee τη Δευτέρα, ο αμερικανικός γίγαντας ιδιωτικών κεφαλαίων Cerberus Capital Management ανακοίνωσε μια συνεργασία με την κορεατική ναυπηγική HD Hyundai για να ξεκινήσει μια νέα «στρατηγική ναυτιλιακών επενδύσεων» που επικεντρώνεται στις αμερικανικές ευκαιρίες ναυπηγικής βιομηχανίας. Η νέα στρατηγική, Cerberus Maritime, θα αναζητήσει επίσης επενδυτικές δυνατότητες στην αμερικανική ναυτιλιακή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλιακής εφοδιαστικής, των αλυσίδων εφοδιασμού, των υποδομών, των λιμένων και της τεχνολογίας.
Η Cerberus και η HD Hyundai έχουν συνεργαστεί στη ναυπηγική βιομηχανία στο παρελθόν. Το 2022, η Cerberus αγόρασε το πρώην ναυπηγείο ιδιοκτησίας Hanjin στον κόλπο Subic, το μεγαλύτερο ναυπηγείο στις Φιλιππίνες. Η Cerberus έχει μισθώσει μέρος του χώρου στην HD Hyundai, η οποία επενδύει 550 εκατομμύρια δολάρια στην περιοχή και σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή δεξαμενόπλοιων προϊόντων εκεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.