Τρι10222024

Last updateΤρι, 22 Οκτ 2024 6am

«Ακριβές» ναυπηγήσεις…

077 τροπιδα

Οι παραγγελίες για νεότευκτα συνεχίζονται, οι ναυπηγικές κλίνες είναι κλεισμένες μέχρι και το 2026 και οι νέες τεχνολογίες είναι ακριβές με αποτέλεσμα τα τελικά κόστη να είναι υψηλότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τιμές των νεότευκτων πλοίων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κορύφωσή τους το 2008, με τα ναυπηγεία να πρόκειται να μεταφέρουν ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι παραγγελιών πριν από το τέλος του έτους. Μάλιστα ο δείκτης τιμών νεότευκτων πλοίων που δημιουργήθηκε από την Clarksons Research είναι τώρα στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή του 2008 σε ονομαστικούς όρους, φτάνοντας τις 190 μονάδες, έχοντας αυξηθεί κατά 52% από το χαμηλό του τέλους του 2020. Σε πρόσφατη έκθεση της η Clarksons σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "οι τιμές των νεότευκτων πλοίων παραμένουν αυξημένες, με συνεχιζόμενη υποστήριξη από ισχυρούς όγκους παραγγελιών, σταθερή προθεσμιακή κάλυψη και πληθωριστικές πιέσεις στα ναυπηγεία".
Η μέση τιμή κατασκευής νεότευκτων το 2024 έφτασε τα 90 εκατομμύρια δολάρια, 30% πάνω από το προηγούμενο υψηλό που σημειώθηκε το 2022 και πολύ πάνω από τα μέσα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας που πλησίαζαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, οι αναλογίες βιβλίου παραγγελιών προς στόλο για πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου (LNG και LPG) ανήλθαν σε 10,3%, 12,9% και 48,4%, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Xclusiv Shipbrokers. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ακόμη και πριν από δύο χρόνια. Η αναλογία βιβλίου παραγγελιών προς στόλο για πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 43%, 180% και 29% αντίστοιχα τα τελευταία δύο χρόνια.
Σε αυτό που αναμένεται ότι θα είναι ένα έτος ρεκόρ για τη σύναψη συμβάσεων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από τις 14 Οκτωβρίου οι αναλυτές της Alphaliner έχουν καταγράψει συνολικά 264 πλοία που ισοδυναμούν με 3,11 εκατομμύρια teu’s.
Υπενθυμίζεται ότι οι υψηλές τιμές των νεότευκτων συζητήθηκαν σε βάθος στο Maritime CEO Forum του περασμένου μήνα στη Σιγκαπούρη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter