Η γαλάζια οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε καλή κατάσταση
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 19:05
Η γαλάζια οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με αναδυόμενους τομείς όπως η ωκεάνια ενέργεια, η γαλάζια βιοτεχνολογία και η αφαλάτωση να πρωτοστατούν και να δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat και αναφέρονται στο 2021, δείχνουν ότι η γαλάζια οικονομία της ΕΕ γενικότερα απασχολεί 3,6 εκατομμύρια άτομα (+17% σε σύγκριση με το 2020) έχει κύκλο εργασιών σχεδόν 624 δισ. ευρώ (+21% σε σύγκριση με το 2020) αντιπροσωπεύει 171 δισ. ευρώ σε Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (+35% σε σύγκριση με το 2020)
Η έκθεση επισημαίνει την εξέλιξη των τομέων της γαλάζιας οικονομίας από το 2009, με ιδιαίτερη έμφαση στις βασικές κοινωνικοοικονομικές τάσεις μεταξύ 2020 και 2021.
Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι περισσότεροι τομείς της γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ βελτίωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις, με εξαίρεση τον παράκτιο τουρισμό, ο οποίος εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ανάκαμψη το 2021.
Μεταξύ 2015 και 2021 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία σε:
-Υπεράκτια αιολική ενέργεια: + 326%
-Ναυπήγηση και επισκευή πλοίων: + 54%
-Θαλάσσιες μεταφορές: + 29%
-Έμβιοι θαλάσσιοι πόροι: +27%
-Λιμενικές δραστηριότητες: + 11%
-Ηγετικοί τομείς
Αναλυτικότερα, ο παράκτιος τουρισμός παρέμεινε ο μεγαλύτερος τομέας της γαλάζιας οικονομίας που παράγει το 29 % της ΑΠΑ της γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ το 2021.
Όσον αφορά την απασχόληση, ο παράκτιος τουρισμός ήταν επίσης μακράν ο μεγαλύτερος τομέας της γαλάζιας οικονομίας (54%). Ωστόσο, ήταν επίσης ο τομέας που επλήγη περισσότερο από την κρίση του COVID19 και δεν ανέκαμψε πλήρως το 2021.
Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας της γαλάζιας οικονομίας σε κύκλο εργασιών, παράγοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της ΑΠΑ της γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ το 2021.
Ο τομέας των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως υπεράκτια αιολική ενέργεια) παρουσίασε επίσης αυξητικές τάσεις, με τα μικτά κέρδη να εκτιμώνται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και την ΑΠΑ σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σύγκριση με το 2020.
Ο τομέας των έμβιων θαλάσσιων πόρων (αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση και διανομή αλιευτικών προϊόντων) σημείωσε αύξηση 24% σε σύγκριση με το 2020, με μικτά κέρδη αξίας 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.
Η ενεργειακή μετάβαση στο προσκήνιο
Η φετινή έκδοση εξετάζει τη συμβολή όλων των τομέων της γαλάζιας οικονομίας στην ενεργειακή μετάβαση. Η έκθεση δείχνει τη σημαντική οικονομική σημασία τομέων όπως οι γαλάζιες βιοτεχνολογίες και η αφαλάτωση και δείχνει σημαντική αύξηση των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΕΕ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ενέργειας από κύματα, παλίρροιες και υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ένα βήμα προόδου προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των στόχων για το κλίμα.
Λιγότερο θετικά νέα για τον αλιευτικό στόλο της ΕΕ, καθώς η έκθεση δείχνει ότι, παρά τη μείωση κατά 25% της κατανάλωσης καυσίμων και του CO2 Οι εκπομπές που καταγράφηκαν μεταξύ 2009 και 2021, η απόδοση καυσίμου έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Από το 2023, η εταιρική σχέση ενεργειακής μετάβασης για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ, μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της ΕΕ, στηρίζει τη μετάβαση του τομέα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της τρέχουσας εξάρτησης του τομέα από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία όχι μόνο δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, αλλά και την καθιστά ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Η νέα έκδοση της έκθεσης παρουσιάζει τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γαλάζια οικονομία κατά μήκος των ακτών της ΕΕ.
Η ανάλυση δείχνει ότι, εάν δεν αυξηθούν τα σημερινά επίπεδα προστασίας των ακτών, οι ετήσιες οικονομικές ζημίες από παράκτιες πλημμύρες θα μπορούσαν να κυμανθούνμεταξύ 137 και 814 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2100 στο πλαίσιο εναλλακτικών σεναρίων εκπομπών και μετριασμού, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια των παράκτιων κοινοτήτων που ζουν ιδίως στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ.
Η έκθεση της ΕΕ για τη γαλάζια οικονομία είναι η ετήσια εμβληματική έκδοση της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσφέρει μια εις βάθος ανάλυση του πεδίου εφαρμογής και του μεγέθους της γαλάζιας οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος δημοσιεύουμε την έβδομη έκδοσή του, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2021).
Σε συνδυασμό με την πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου της Γαλάζιας Οικονομίας της ΕΕ, η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση των βασικών δεικτών κοινωνικοοικονομικών επιδόσεων ανά τομέα, δραστηριότητα και χώρα. Εκτός από την παροχή τακτικότερων επικαιροποιήσεων, το παρατηρητήριο ρίχνει περαιτέρω φως στις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, μετάβασης στη βιωσιμότητα και δημιουργίας θέσεων εργασίας στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας.