Στο επίκεντρο τα LNG carriers
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 10:58
Καθώς η «διπλωματία των αγωγών» φαίνεται ότι θα διέλθει περίοδο κρίσεως στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης αλλά και των πρόσφατων γεγονότων της Ουκρανίας βρέθηκε ο στόλος των LNG carriers. Σύμφωνα με ανάλυση της VesselsValue, το βιβλίο παραγγελιών έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία πενταετία με το προηγούμενο έτος να κλείνει με τοποθετήσεις για 73 νεότευκτα έναντι 8 που είχαν παραγγελθεί το 2016. Με βάση τα νεότερα στοιχεία ο στόλος των LNG carriers είναι διαρκώς απασχολημένος καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε στροφή προς τις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Πάντα με βάση τα στοιχεία του 2021 υπάρχουν 142 LNG carriers , εν ενεργεία, ιαπωνικών συμφερόντων και 115 LNG carriers ελληνικών συμφερόντων με τους Έλληνες να επενδύουν μαζικά σε νέα LNG carriers, τοποθετώντας ακριβές παραγγελίες σε ασιατικά ναυπηγεία. Ο στόλος της συγκεκριμένης κατηγορίας αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση καθώς συνολικά, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 172 νέα βαπόρια αναμένεται να παραδοθούν σε πλοιοκτήτες 57 εκ των οποίων ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες.
Ο ρόλος των LNG carriers εξ αιτίας του Ουκρανικής κρίσης επαναβεβαιώθηκε ως στρατηγικός καθώς οι τιμές σύμφωνα με τους αναλυτές και φυσικό αέριο που θα αγγίζει τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ το βαρέλι εξακολουθεί να «φλερτάρει» τα 100 δολάρια. Ωστόσο ούτε το Κατάρ ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε περίπτωση διακοπής λόγω σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Εξ αιτίας της κρίσεως το στοιχείο που αναδύθηκε και παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι οι αποθηκευτικοί σταθμοί LNG της Ευρώπης έχουν περιορισμένη διαθέσιμη χωρητικότητα για την απορρόφηση πρόσθετης προμήθειας από τις ΗΠΑ ή άλλους μεγάλους παραγωγούς σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου.
*φωτό αρχείου