Με μέλλον…
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 17:09
Τέσσερεις από τις έντεκα συνολικά ειδικότητες που ο ΣΕΒ κατονομάζει σε έρευνα του, που παρουσιάστηκε σήμερα, και στην οποία επισημαίνεται πως παρότι η ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα είναι σημαντική, θα αφορούν στο άμεσο μέλλον και τη ναυτιλία και την εφοδιαστική.
Και τούτο γιατί η ψηφιοποίηση σε πλοίο και γραφείο θα απαιτήσει την κάλυψη των αναγκών από το συγκεκριμένο εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό του οποίου οι βάσεις των γνώσεων απέχουν παρασάγγας των ναυτιλιακών γνώσεων που σήμερα απαιτούν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Ο ΣΕΒ στη μελέτη του παρατηρεί ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και εντοπίζουν ελλείψεις, τόσο τεχνικών όσο και οριζόντιων δεξιοτήτων, στο ανθρώπινο δυναμικό τους ενώ σημειώνει ότι ενώ οι ανάγκες απασχόλησης διαμορφώνονται προς άλλα πεδία οι νέοι συνεχίζουν να στοχεύουν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι τρείς ειδικότητες που «αύριο» θα κληθούν να στηρίξουν τις ψηφιοποιημένες ναυτιλιακές δραστηριότητες, την εφοδιαστική αλλά και το λιμενικό τομέα είναι κατά σειρά:
1. Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων
2. Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού
3. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων
4. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, «στο παρόν και μέλλον της εργασίας, κεντρικό ρόλο έχει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων, ενόψει των νέων προκλήσεων, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτατα».
Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη φορολογία, και άλλα, ως κρίσιμες προϋποθέσεις για το άλμα προς τα εμπρός. Όμως, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η κάλυψη του χάσματος γνώσης και δεξιοτήτων είναι ο πλέον κρίσιμος συντελεστής ανάπτυξης και ευημερίας στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Μάλιστα τόνισε ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις. Αποτέλεσμα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι οι επιχειρήσεις να μη βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν και πολλοί συμπολίτες μας να μη βρίσκουν δουλειά.
Να σημειωθεί ότι στοιχεία μελετών που ήδη έχουν παρουσιαστεί στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον εργασίας έχουν καταδείξει την αναγκαιότητα εξειδικευμένων στις σύγχρονες τεχνολογίες στελεχών αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης μετεκπαίδευσης στελεχών από το λιμενικό τομέα καθώς η είσοδος των νέων τεχνολογιών είναι ραγδαία σε όλα τα επίπεδα. Η «εποχή» που πλοία και λιμάνια θα ελέγχονται από ένα εξελιγμένο κομπιούτερ ρούμ στα γραφεία της κάθε ναυτιλιακής εταιρίας και την κεντρική διοίκηση των λιμένων μάλλον είναι εδώ...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.