Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Xi Jinping – BRI: Το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο

0αεροφωτό

Η έντυπη και ηλεκτρονική αγγλόφωνη ε/φ China Daily φιλοξενεί εκτενή ανάλυση για τον δρόμο της Κίνας «προς τον εκσυγχρονισμό» υπό την ηγεσία του Xi Jinping, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, που σηματοδότησε την έναρξη της τρίτης θητείας του στη θέση του Προέδρου της ΛΔΚ.

Επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι: «ο εκσυγχρονισμός της Κίνας έχει αποτελέσει σταθερή επιδίωξη των κινέζων από την εποχή των πολέμων του οπίου».

Αναφορικά με τις πολιτικές του Xi Jinping για τον περιορισμό της απόλυτης φτώχειας και την καπολέμηση της διαφθοράς, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η επιτυχία τους «χάρισε στον Xi την υποστήριξη του λαού» και προσθέτουν ότι «αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος για την ομόφωνη εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα του Κόμματος και του Κράτους. Την περασμένη δεκαετία, αρκετά μακροχρόνια ζητήματα επιλύθηκαν υπό την ηγεσία του».

Ακολουθεί παράθεση στοιχείων για την οικονομική, βιομηχανική, ψηφιακή, κοινωνική και «πράσινη» ανάπτυξη της Κίνας.

Ειδική μνεία γίνεται στους στόχους για το 2023: «Οι στόχοι για το 2023 είναι να τεθούν σταθερές βάσεις για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», με τα επόμενα πέντε χρόνια να αποτελούν «κρίσιμη φάση».

«Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι περίπου 5% για το 2023, [...]. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε ένα μόνο έτος ισοδυναμεί με το ΑΕΠ μιας μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκής χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός της Κίνας είναι 1,4 δισ., κατατάσσοντας σε χαμηλότερη θέση την ανάπτυξη της χώρας, όσον αφορά τα στοιχεία per capita.»

«Εξηγώντας τον στόχο ανάπτυξης στο 5%, ο Xi Jinping είπε ότι εάν η Κίνα αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτό μιας μεσαίου μεγέθους ανεπτυγμένης χώρας έως το 2035, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί μια λογική ανάπτυξη στη βάση της βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας. Και η Κίνα έχει την ικανότητα να το κάνει», σχολιάζουν οι αναλυτές.

«Η υψηλής ποιότητας ανάπτυξη είναι το πρωταρχικό καθήκον για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», είπε ο Xi Jinping

Στη συνέχεια, αναλύεται μέσα από τη ‘διαδρομή’ που ακολούθησε ο Κινέζος Πρόεδρος, ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος δεν είναι «μόνο για τον λαό, αλλά ένας από τον λαό».

Στο τμήμα της ανάλυσης που περιγράφονται σημαντικές πρωτοβουλίες του Προέδρου Xi Jinping περιλαμβάνεται και η πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI). Αναφέρεται ότι: «Το BRI, που προτάθηκε από τον Xi το 2013, βοήθησε επίσης την Ινδονησία να κατασκευάσει τον πρώτο σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας. [...] Μέχρι σήμερα, 151 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει έγγραφα στο πλαίσιο της BRI, προς όφελος των συμμετεχόντων χωρών.

Το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο από τότε που μια κινεζική εταιρεία συμμετέχει στη λειτουργία του.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter