Σαβ01182025

Last updateΠαρ, 17 Ιαν 2025 8pm

Στο Athens Plaza η Γ.Σ. του ΟΛΠ

olp logo 6578

Στις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η συνέχεια της αυριανής Γ.Σ. η οποία έχει προσδιοριστεί να διακοπεί καθώς δεν έχουν εξευρεθεί ακόμα το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Γ. Ανωμερίτη.

Στο μεταξύ νωρίτερα το Δ.Σ. εξέτασε την παραίτηση του Προέδρου αλλά και το επίμαχο θέμα τη σύναψης συλλογικών συμβάσεων, χωρίς να λάβει απόφαση.

Από το Δ.Σ. απουσίασε ο Θ. Λιάγκος ειδικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο δικηγόρος μέλος του Δ.Σ., Ν. Νάκης παραιτήθηκε από τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ., διαφωνώντας με τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο ενημερωτικό σημείωμα για την υπογραφή των ΣΣΕ 2015-2017, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Όπως είναι γνωστό μεταξύ του ΟΛΠ Α.Ε. και των Συνδικαλιστικών Σωματείων των εργαζομένων στον Οργανισμό, προσυπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας διετούς ισχύος. Η τελευταία Σ.Σ.Ε. υπογράφτηκε στις 9 Απριλίου 2013 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. και σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ.

Η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. έγκαιρα και πριν τη λήξη της ισχύουσας Σ.Σ.Ε. 2013, ξεκίνησε τον απαιτούμενο διάλογο (α) με την ΟΜΥΛΕ, (β) με την Ένωση Μονίμων και Δoκίμων Λιμενεργατών, (γ) με τα λοιπά επιμέρους συνδικάτα Αρχιεργατών και Χειριστών.

Ήδη σύμφωνα με το Νόμο, βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα της τρίμηνης μετενέργειας, και ο ΟΛΠ Α.Ε. οφείλει να προχωρήσει στην υπογραφή Σ.Σ.Ε. για την περίοδο 2015 – 2017.

Μετά από διαπραγματεύσεις επί όλων των θεμάτων που ετέθησαν, με πλήρη κατανόηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός από τις πολιτικές του ΤΑΙΠΕΔ και των ποικίλων διαχειριστών και χρηστών του λιμένα και κυρίως για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης που έχει επιτευχθεί μετά το 2009, παρά την κατά 35% περικοπή των αμοιβών των εργαζομένων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύναψη νέας Σ.Σ.Ε. (2015 – 2017) με τους ίδιους ακριβώς όρους της προηγούμενης Σ.Σ.Ε., χωρίς καμμία αύξηση αμοιβών ή επιδομάτων ή άλλη μεταβολή επί των όρων της Σ.Σ.Ε. 2013. Για τη μεταβολή στο θέμα των επιδομάτων τέκνων των λιμενεργατών, λόγω κατάργησής του από τον ΟΑΕΔ, το θέμα αυτό παραπέμφθηκε για περαιτέρω νομική διερεύνηση, αφού το θέμα αυτό προκαλεί μεταξύ των υπαλλήλων του Οργανισμού διαφορετικές μεταχειρίσεις και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Σημειώνεται ότι τη Σ.Σ.Ε. 2013 – 2015 είχε εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Για τα θέματα αυτά ενημέρωσα εγγράφως τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προφορικά τον εποπτεύοντα Υπουργό κ. Θ. Δρίτσα, καλώντας τους όπως "μέσω μιας συνάντησής μας, είτε με έγγραφη οδηγία σας, να μας εκφράσετε τις απόψεις σας, ώστε ένα ακόμα θέμα εργασιακών σχέσεων να οριστικοποιηθεί". Τους διαβεβαίωνα ότι τα Συνδικάτα δείχνοντας σεβασμό στις διαδικασίες και αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις τους, διαφαινόταν ότι θα μπορούσαν να υπογράψουν νέα Σ.Σ.Ε. (2015 – 2017) με τους ίδιους ακριβώς όρους της προηγούμενης, χωρίς αποδοχή πρόσθετων όρων.

Για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός κ. Θ. Δρίτσας, εκτιμώντας ότι το εναπομείναν χρονικό διάστημα μετά τη Γ.Σ., την έγκριση από τη Βουλή της νέας διοίκησης και της ερμηνευτικής πιθανότητας, όπως έγινε στον ΟΛΘ Α.Ε., εάν το πρόσωπο του Προέδρου και το πρόσωπο του Δ/ντα Συμβούλου είναι διαφορετικά, οπότε απαιτείται σύμφωνα με το καταστατικό του ΟΛΠ Α.Ε. η Προκήρυξη της θέσης του Δ/ντα Συμβούλου με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, είναι πολύ μικρό και θα παρέλθει ο χρόνος της μετενέργειας που λήγει στις 08.07.2015, μετά και από συνεννόηση με τα συνδικάτα, με παρακάλεσε να προσθέσω στα θέματα του Δ.Σ. της 12ης Ιουνίου 2015 και το θέμα της υπογραφής της Σ.Σ.Ε. 2015 – 2017.

Με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, έγινε συνάντηση ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης και για το θέμα της υπογραφής Σ.Σ.Ε. 2015 – 2017. Μετά τη συνάντηση αυτή, η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μου απέστειλε με e-mail, κοινοποιώντας το κείμενο και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. το ακόλουθο κείμενο:

" Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της εταιρείας «ΟΛΠ Α.Ε.», εντέλλεστε να αφαιρέσετε από την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ που έχει προγραμματιστεί για τη Παρασκευή 12/06, το θέμα με τίτλο «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) Εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ».

Το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο θα προκύψει από τη Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας, να συζητήσει και να συμφωνήσει το θέμα της ΣΣΕ του ΟΛΠ.

Με εκτίμηση,

Στέργιος Πιτσιόρλας

Πρόεδρος Δ.Σ. "

Από το κείμενο αυτό ζήτησα να αντικατασταθεί η λέξη "εντέλλεστε", αφού αυτή στη δημοκρατική δημόσια διοίκηση έχει αντικατασταθεί από τη φράση "παρακαλούμε όπως". Σίγουρα γι' αυτό δεν έχει ευθύνη ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστός για τη δημοκρατική του πορεία, αλλά οι συνήθεις συγγράψαντες τεχνοκράτες.

Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι (α) το εργασιακό κόστος επί του τζίρου της εταιρείας έχει μειωθεί κατά έτη της θητείας του Συμβουλίου μας από 71%, στο 49% δηλαδή στο μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών λιμένων, (β) οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 35% και (γ) ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΛΠ Α.Ε. μειώθηκε κατά 580 άτομα χωρίς να γίνει ούτε μια νέα πρόσληψη. Παρ' όλα αυτά εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, αντιλαμβανόμενοι τη βαθειά δημοσιονομική κρίση της χώρας και τον αθέμιτο πόλεμο τρίτων, συναίνεσαν στις πολιτικές μας για εργασιακή ειρήνη και επέδειξαν υπευθυνότητα σε κάθε θέμα που παρουσιαζόταν.

Μετά από την έκθεση των πιο πάνω γεγονότων, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει θέμα διάστασης απόψεων επί του θέματος αυτού και προτείνω την αναβολή της συζήτησης του θέματος, δεδομένης και της αναβολής της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για τις 22 Ιουνίου, ικανό διάστημα για να επέλθη, μετά από διαβουλεύσεις, μια νέα προσέγγιση, κατεύθυνση προς την οποία θα βοηθήσω".

Ο κ. Ανωμερίτης σε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου και Δ/ντα Συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε., αναφέρει:

"Όπως είθισται, για μας τους παλαιότερους, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ, επισκέφθηκα τον μεν Υπουργό (και φίλο) κ. Θοδωρή Δρίτσα στις 20.02.2015 και τον επίσης φίλο Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα στις 26.03.2015, στους οποίους έθεσα το θέμα της αντικατάστασής μου από τη θέση του Προέδρου και Δ/ντα Συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε. Μετά από διαβούλευση, συμφωνήθηκε να παραμείνω στη θέση μου και εγώ και τα μέλη του Δ.Σ. μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που παραδοσιακά και τυπικά γίνεται το μήνα Ιούνιο.

Ένας από τους λόγους αυτής της επιλογής ήταν και η ανάληψη από τη χώρα μας (για πρώτη φορά) (α) της Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου της ESPO, όλων δηλαδή των Ευρωπαϊκών Λιμένων και (β) της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015, γεγονότα στα οποία ο ΟΛΠ Α.Ε. είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς επίσης και η αποφυγή σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, πριν την Τακτική.

Φυσικά τότε τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης όσο και από τη δική μου υπήρχε σύγκλιση απόψεων για τα θέματα της λιμενικής βιομηχανίας και κυρίως του τρόπου αξιοποίησης του ΟΛΠ Α.Ε.

Η σύγκλιση αυτή ανετράπη μετά τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ Α.Ε. μέσω πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του και της συνέχισης της θατσερικής πολιτικής του ξεπουλήματος του λιμανιού που είχε προκριθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες του ΤΑΙΠΕΔ. Θέση την οποία και εγώ, και το Δ.Σ. και η Γ.Σ. του Οργανισμού και η Αυτοδιοίκηση και όλοι οι θεσμικοί εταίροι του Πειραιά και της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος ομόφωνα απορρίπταμε ως καταστροφική για την ανάπτυξη της χώρας, της λιμενικής βιομηχανίας και του ευρύτερου Πειραιά. Θέση στην οποία εμμένω, έχοντας προφανώς υποβάλλει συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις προς τις Κυβερνήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ΟΛΠ Α.Ε. Προτάσεις οι οποίες και σημαντικά έσοδα για το χρέος εισφέρουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την ανάπτυξη της λιμενικής αγοράς στηρίζουν. Προτάσεις πολιτικά και τεχνοκρατικά επεξεργασμένες από διεθνείς οίκους και πλήρως συμβατές με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.

Έχω σε όλους τους τόνους διακηρύξει, ότι ο τρόπος πώλησης που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι λανθασμένος και ποτέ δεν πρόκειται να ευοδωθεί. Ήδη έχουν χαθεί για την ανάπτυξη του ΟΛΠ Α.Ε. τρία χρόνια με όλες τις παλινωδίες και τα λάθη αυτά. Το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί εισπρακτικά και μόνο, υπό την πίεση προφανώς των δανειστών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ευρωπαϊκή πολιτική για τη λιμενικά αγορά. Φυσικά ουδείς από το ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκε ποτέ την Ένωση Λιμένων Ελλάδος ή τον Οργανισμό Λιμένων Ευρώπης.

Ακόμα και στο πρόσφατο Συνέδριο της ESPO ουδείς παραβρέθηκε έστω και ως σύνεδρος. Αν όμως παρακολουθούσαν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες θα άκουγαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνουν: "Ο τρόπος ιδιωτικοποίησης των λιμένων στην Ελλάδα αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", τον Εισηγητή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ευρωπαϊκή λιμενική αγορά να δηλώνει "την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση των μετοχών ως μέσου ιδιωτικοποίησης" και κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει: "μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, όπου ο έλεγχος δεν θα ανήκει πια σε Ευρωπαίους, αλλά σε συμφέροντα τρίτων, από ξένες προς την Ευρώπη δυνάμεις".

Με τις προτάσεις του ο ΟΛΠ Α.Ε. διασφαλίζει (α) άμεσους πόρους στο ΤΑΙΠΕΔ περισσότερους από τα έσοδα πώλησης που αναμένει και (β) το δημόσιο έλεγχο επί της Αρχής Λιμένος, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Το κείμενο της παραίτησής μου είναι σαφές. Επαναλαμβάνει τις πάγιες απόψεις μου, για τις οποίες επί 4 χρόνια "χωρίς εκπτώσεις" παλεύω για να μείνει κάτι όρθιο στον τόπο αυτό, μακριά από κρατισμούς και νεοφιλελευθερισμούς. Θέσεις για τις οποίες έχω και άλλες φορές υποβάλλει παραιτήσεις, εξαναγκάζοντας ακόμα και την Τρόϊκα να αποδεχτεί στα Μνημόνια Ι και ΙΙ (Ν. 3845/2010, 3885/2011 και 4093/2012) ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε. θα έπρεπε να γίνει με πώληση του 23% των μετοχών και αξιοποίηση μέσω παραχωρήσεων της περιουσίας του. Ένα θέμα το οποίο η συγκροτηθείσα στη Βουλή

Ειδική Επιτροπή για τα Μνημόνια θα πρέπει να διερευνήσει, για να αποκαλυφθεί ποιοι πρότειναν την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε. όταν η ίδια η Τρόϊκα, αλλά και οι Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ διατύπωναν διαφορετικές προτάσεις.

Από αυτό το Δ.Σ., που είναι σχεδόν ίδιο από το τέλος του 2009, παρήχθη έργο σημαντικό για τον ΟΛΠ Α.Ε., τον Πειραιά, τη λιμενική βιομηχανία, την Χώρα. Το αποδεικνύει το πρόσφατο προσωπικό γράμμα της Γεν. Γραμματέως των Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO), τα έγγραφα της Αυτοδιοίκησης και όλων των Φορέων του Πειραιά, η στήριξη των εργαζομένων, το χειροκρότημα επιδοκιμασίας σε όλες τις παρεμβάσεις μας. Προωθήσαμε τα συμφέροντα του ΟΛΠ Α.Ε., του Πειραιά, της χώρας. Η καταγραφή και μόνο των Αποφάσεών μας δείχνει ότι η πλώρη μας είχε σωστή ρότα. Όπως θα καταγράψουμε με την εισηγητική μας έκθεση στην Τακτική Γενική Συνέλευση, αλλάξαμε πάρα πολλά στον Πειραιά".

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter