«Αλαλούμ» και μία… γενική συνέλευση
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΛΠ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 08:05
Σασπένς λίγα μόλις 24ωρα από την τέλεση της γενικής συνέλευσης του ΟΛΠ λαμβάνει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού τη δεύτερη φάση της οποίας κατ εντολή της κυβέρνησης συνεχίζει το ΤΑΙΠΕΔ.
Αιτία του σασπένς η νέα χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του αρμοδίου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή «πρόσθεσε» μία νέα παράμετρο στο όλο θέμα καταδεικνύοντας ότι τελικά το θέμα περί της μεθόδου ιδιωτικοποίησης παραμένει «ενεργό». Να σημειωθεί ότι περί αυτού έχει ήδη καταγραφεί η τάση άρνησης της ιδιωτικοποίησης από την «αριστερή πλατφόρμα» και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, η μέχρι χθες βράδυ θέση της κυβέρνησης ότι δεν θίγονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν προχωρήσει όπως η περίπτωση του ΟΛΠ αλλά διερευνάται η περίπτωση διατήρησης μειοψηφικού πακέτου στο Δημόσιο και βέβαια η «από τα παλιά» πρόταση Ανωμερίτη περί παραχωρήσεων.
Που όμως η κυβερνητική πλευρά ανεξαρτήτως σεναρίων, και πλην εκείνου της διατήρησης υπό κρατικό έλεγχο, δεν έχει εξετάσει.
Να σημειωθεί ότι προσφάτως οι επιδείξαντες ενδιαφέρον επενδυτές για την δεύτερη και ουσιαστική φάση του διαγωνισμού είχαν ενημερωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά ενώ γνωστές είναι και παλαιότερες δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών με τις οποίες γινόταν σαφές ότι η ιδιωτικοποίηση προχωρά ως έχει.
Ωστόσο πρόσφατα όπως ανέφερε το "theseanation" στο κάδρο των συζητήσεων με τους δανειστές η κυβέρνηση πρόσθεσε εκτός των ΟΛΠ και ΟΛΘ που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησης και τα άλλα οκτώ στρατηγικής σημασίας λιμάνια με συγκεκριμένο ορίζοντα αποκρατικοποίησης και υπολογισμένα αντίστοιχα έσοδα.
Η εν λόγω κίνηση αιφνιδίασε για μία ακόμη φορά τους συνδικαλιστικούς φορείς των λιμενεργατών και μάλιστα σε βαθμό που μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση στο (2+8) ενώ έχει αποτελέσει αιτία ανάπτυξης πληθώρας σεναρίων μερικά εκ των οποίων έχουν και γεο-πολιτική αξία δεδομένου του ρόλου των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης και του εξ ανατολών ενδιαφέροντος για αυτά.
Δεν αποκλείεται πάντως η εν λόγω γενική συνέλευση να καταστεί επεισοδιακή, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων των παραγωγικών τάξεων του Πειραϊκού χώρου, στην περίπτωση που θελήσουν οι συνδικαλιστές λιμενεργάτες να δώσουν τη δική τους γνωστή άποψη συνεπικουρούμενοι ενδεχομένως και από βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη που έχουν εναντιωθεί στην ιδιωτικοποίηση.