Δράσεις Πολιτισμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΛΘ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 17:43
Η Προβλήτα Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμού, χώρος ζωντανός και φιλόξενος, αγαπημένο στέκι ανθρώπων κάθε ηλικίας, υποδέχεται μια νέα σειρά δράσεων με τίτλο «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού». Τις δράσεις υλοποιούν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Οι φορείς, η καρδιά των οποίων χτυπά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Λιμάνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΟΛΘ, ο οποίος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει συμπεριλάβει στο βασικό του σχεδιασμό τις δράσεις «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού» με στόχο την ισχυροποίηση της Προβλήτας Α΄ ως πύλης πολιτισμού και σημείου καλλιτεχνικής αναφοράς για την πόλη.
Η αρχή γίνεται με τη Φθινοπωρινή Ισημερία, το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκπαιδευτικών και όχι μόνο δράσεων, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να περιεργαστούν, να ανακαλύψουν, να αισθανθούν και εντέλει να συνειδητοποιήσουν, ότι πολιτισμός και λιμάνι είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας θα λάβουν οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25-27 Σεπτεμβρίου).
Φθινοπωρινή Ισημερία (23-25 Σεπτεμβρίου 2015)
Το τριήμερο εκδηλώσεων της Φθινοπωρινής Ισημερίας, ανοίγει τη φετινή σχολική χρονιά, προβάλλοντας τις δραστηριότητες των τριών πολιτιστικών φορέων αλλά και το εκπαιδευτικό τους έργο. Γονείς και παιδιά, με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών των τριών μουσείων και τη συνεργασία εκπροσώπων του ΟΛΘ, θα έχουν τη δυνατότητα να δράσουν φωτογραφικά, κινηματογραφικά και εικαστικά, αναμοχλεύοντας το χθες, κατανοώντας το σήμερα αλλά και με φαντασία για το αύριο, με φόντο πάντα και σημείο αναφοράς τον τόπο που τους περιβάλλει: το Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Τετάρτη 23/9, Πέμπτη 24/9, Παρασκευή 25/9
17:30 – 19:30
Εικαστικό παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας κατά το οποίο θα κατασκευάσουν τις δικές τους καρτ ποστάλ, με κεντρικό θέμα το λιμάνι του χθες και του σήμερα. Αφετηρία γίνεται η έκθεση φωτογραφίας στο παλιό αντλιοστάσιο του ΟΛΘ «Το πορτρέτο του Λιμανιού», που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας με τον ΟΛΘ. Σημεία, τοπία, γωνιές που ενέπνευσαν μεγάλους φωτογράφους και κινηματογραφιστές προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα του τοπίου αλλά κυρίως να φανταστούν τις διαφορετικές χρήσεις του λιμανιού. Στη συνέχεια, στους πάγκους εργασίας, μέσα από το κολάζ, τη ζωγραφική και τη δημιουργική γραφή τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες. Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν και θα παραμείνουν εκτεθειμένα ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου για όλο το τριήμερο σε χώρο του Λιμανιού.
Πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο τηλέφωνο 2310 508398 (κ. Μαρία Παπασωτήρη)
18:00
Workshop γλυπτικής για παιδιά κάθε ηλικίας. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα, θα δημιουργήσουν γλυπτά στην άμμο σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή.
Βιογραφικό της εικαστικού
Η Δήμητρα Λαμπρέτσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθηνών (Τμήμα Γραφιστικής), καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια, γεννήθηκε στα Γρεβενά και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος, ζωγράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνη σε κινηματογραφικές παραγωγές και θεατρικές σκηνές (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λυρική Σκηνή, κ.ά). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε παρουσιάσεις με εικαστικά-μουσικά δρώμενα, εμπνευσμένα από το εικαστικό της έργο.
H γλυπτική στην άμμο προσθέτει μια ακόμα έκφραση που της δίνει την δυνατότητα μεγάλων κατασκευών στον χώρο με μικρή διάρκεια στο χρόνο. Τα αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη σηματοδοτούν μια αρχή στην δημιουργία χωρίς την εξάρτηση.
Από το 2002 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με ερευνητικές ομάδες κάνοντας αναπαραστάσεις παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Αιανής Κοζάνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών, κ.ά. Συνδυάζοντας την καλλιτεχνική και επιστημονική της ιδιότητα συντάσσει μελέτες σε μια σειρά από βιβλία όπως: Αντιμετώπιση χρόνιου μυοσκελετικού πόνου με βελονισμό, του Μιλτιάδη Καράβη, Παιδαγωγική του Θεάτρου του Σίμου Παπαδόπουλου και Μινωικά εικαστικά τοπία της Ίριδας Τζαχίλ.
Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες και σε επιστημονικά περιοδικά.
Διευρυμένο ωράριο
Οι τρεις χώροι παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου -και κάθε Παρασκευή- μέχρι τις 22:00, διευρύνοντας τη δυνατότητα του κοινού να επισκεφθεί τις εκθέσεις:
• «Το πορτρέτο του Λιμανιού», συνδιοργάνωση ΜΦΘ-ΟΛΘ (Παλιό Αντλιοστάσιο του ΟΛΘ)
• «Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη - Julien Prėvieux» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1)
• «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α', 1ος όροφος) & στο παράρτημα του ΜΦΘ (κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, Α' Προβλήτα)
• Μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α', ισόγειο)
Οι φορείς πολιτισμού στο Λιμάνι
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
www.thpa.gr
Η ΟΛΘ ΑΕ είναι ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένος Θεσσαλονίκης, του βασικότερου πυλώνα ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ανήκει στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και αποτελεί σημαντικό θαλάσσιο κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, το Συμβατικό και τον Επιβατικό Λιμένα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υλοποιεί και στηρίζει δράσεις κοινωνικού, περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η Α' Προβλήτα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς της πόλης και κυρίως με τα τρία μουσεία που «φιλοξενούνται» σε αυτήν. – Τηλ. 2310593118-121
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης & Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
www.filmfestival.gr
http://cinematheque.filmfestival.gr/
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τον Νοέμβριο) και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (τον Μάρτιο) στο Ολύμπιον και το Λιμάνι. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο είναι μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή με ταινίες απ' όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, και παράλληλες δράσεις ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Οι δύο διοργανώσεις μεταμορφώνουν την πόλη σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής με άξονα την Έβδομη Τέχνη.
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στους χώρους του παρουσιάζεται μόνιμη έκθεση με την ιστορία του ελληνικού σινεμά, διοργανώνονται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ λειτουργεί και η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία με 13.000 τίτλους, είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της χώρας. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012), αξιοποιώντας το αρχειακό υλικό της και συνεργασίες με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς οργανισμούς, παρουσιάζει ταινίες του κλασικού κινηματογράφου, αφιερώματα σε σύγχρονες εθνικές κινηματογραφίες, διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κινηματογραφική δημιουργία. – Τηλ. 2310508398, 2310378400
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
www.thmphoto.gr
www.photobiennale.gr
Το Μουσείο Φωτογραφίας είναι ένα εξειδικευμένο μουσείο για το μέσο της φωτογραφίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και λειτουργεί ταυτόχρονα ως Μουσείο, ως Κέντρο (διοργανώνοντας περιοδικές δράσεις) και ως διοργανωτής Φεστιβάλ.
Μέσα από τη δράση του αποκαλύπτει στο κοινό οπτικές πάνω: α) στην τέχνη, μια και η αισθητική του μέσου δεν αποκλίνει από αυτή των καλών τεχνών, β) στην τεχνολογία, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, γ) στις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς η φωτογραφία φανερώνει τον κόσμο και την κοινωνική του δράση. Σκοπός του είναι να προσεγγίζει τις διαφορετικές χρήσεις και εφαρμογές της φωτογραφίας (ντοκουμέντο, τεκμήριο, καλλιτεχνικό έργο, φωτοδημοσιογραφία, βιομηχανική φωτογραφία, διαφήμιση, κλπ.).
Η συγκρότηση του φορέα ξεκίνησε το 1998. Το 2001 στεγάστηκε στην Αποθήκη A' στον Α΄ Προβλήτα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί και το παράρτημα του ΜΦΘ στο πρώην κτίριο Αποθηκών Στρατού, επίσης στον Α' Προβλήτα, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ.
Από το 2006, λειτουργεί γύρω από τους άξονες της μνήμης, της συνάντησης και της ανακάλυψης, βάσει της νέας στρατηγικής του και στο πλαίσιο της αποστολής του, στοχεύοντας σε δράσεις τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας μέσα από τις παρακάτω ενέργειες: το σχεδιασμό και υλοποίηση εκθέσεων βάσει θεματικών κύκλων, τη συγκρότηση αρχείων και συλλογών (αρχεία της περιόδου 1890-1980 με περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα και συλλογή από το 1970 έως σήμερα με περισσότερα από 4.000 φωτογραφικά έργα από 300 Έλληνες και διεθνείς δημιουργούς), την έκδοση εντύπων, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή της PhotoΒiennale (διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας).
Παράλληλα, ενισχύει το διάλογο και τις συναντήσεις μέσα από τις αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων (portfolio reviews), την καθιέρωση βραβείων, τη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων (σειρά «Λέξεις και Εικόνες») και ημερίδων, όπως και με την πραγματοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς. – Τηλ. 2310566716
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
www.cact.gr
www.greekstatemuseum.com
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους, και άλλες δράσεις, υποστηρίζει και προωθεί σταθερά την καινοτόμο καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές και τα είδη της, ενημερώνεται γύρω από τις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης τέχνης, συμμετέχει και συγκροτεί δίκτυα ανταλλαγών πολιτισμικού προϊόντος και εμπειρίας, επιδιώκει γόνιμες συνεργασίες που υπηρετούν τον κοινό στόχο της πολύπλευρης υποστήριξης και προβολής του καλλιτεχνικού έργου. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης προσανατολίζεται κυρίως στη σχέση της τέχνης με την πολιτική, το φύλο και το δημόσιο χώρο, ενώ συμμετέχει στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το ΚΜΣΤ, είτε φιλοξενώντας εκθέσεις στον χώρο του είτε με δικές του παραγωγές. – Τηλ. 2310546683, 2310593270