Σαβ09282024

Last updateΣαβ, 28 Σεπ 2024 3pm

Ε.Ε.: Ok σε χρηματοδότηση για shore power σε Ιταλικά λιμάνια

0ΣΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα ιταλικό πρόγραμμα ύψους 570 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή κινήτρων στα πλοία να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά όταν είναι ελλιμενισμένα σε λιμένες.


Το μέτρο συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι ενισχύσεις με τη μορφή μείωσης έως και 100% των «γενικών τελών συστήματος» στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αποσκοπούν στη χρηματοδότηση στόχων δημόσιας πολιτικής, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μείωση αυτή αναμένεται να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων που αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά, καθιστώντας την ανταγωνιστική με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επί του πλοίου χρησιμοποιώντας κινητήρες ορυκτών καυσίμων.
Με τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από ξηράς για τα πλοία, το μέτρο αποσκοπεί στην παροχή κινήτρων στους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων να επιλέξουν έναν φιλικότερο προς το περιβάλλον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, αποφεύγοντας έτσι σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ατμοσφαιρικούς ρύπους και εκπομπές θορύβου. Αρχικά, η μείωση θα καλύπτει το 100% των γενικών τελών συστήματος.
Η Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια (CEEAG), οι οποίες επιτρέπουν στα κράτη μέλη να στηρίζουν μέτρα μείωσης ή εξάλειψης των εκπομπών CO2.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι:
-Το σύστημα είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την παροχή κινήτρων για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ξηράς, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αυξάνοντας το επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας.
-Το καθεστώς έχει «χαρακτήρα κινήτρου», δεδομένου ότι οι δικαιούχοι δεν θα χρησιμοποιούσαν ηλεκτροδότηση από ξηράς χωρίς δημόσια στήριξη.
-Το καθεστώς έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές εντός της ΕΕ. Ειδικότερα, η ενίσχυση είναι αναλογική και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ΕΕ θα περιοριστούν ενόψει του σχεδιασμού του μέτρου, το οποίο ισχύει για όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Επιπλέον, η Ιταλία δεσμεύτηκε να θεσπίσει ετήσιο μηχανισμό παρακολούθησης, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι η ενίσχυση παραμένει αναγκαία και αναλογική καθ' όλη τη διάρκειά της, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις τιμές και την αγορά.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το ιταλικό μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
«Αυτό το ιταλικό καθεστώς ύψους 570 εκατ. ευρώ θα δώσει κίνητρα στους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ξηράς αντί για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται επί του πλοίου από ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.
«Με το μέτρο αυτό, η Ιταλία θα συμβάλει στον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές κατά τουλάχιστον 90% έως το 2050, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός».
Το καθεστώς θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2033.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter