Δευ05202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Cold ironing: Στην «τελική ευθεία» η διαμόρφωση του σχεδίου ΠΔ

0cold ironing

Στην «τελική ευθεία» βρίσκεται η διαμόρφωση του σχεδίου ΠΔ του "κανονισμού για την ασφαλή ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρηση, ελλιμενισμό, έλεγχο και πιστοποίηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων» που είχε παρουσιαστεί σε workshop στο Ίδρυμα Ευγενίδου στα τέλη καθώς η διαβούλευση επί του προσχεδίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεξεργάζεται τα στοιχεία και παρατηρήσεις που καταγράφηκαν την περίοδο της διαβούλευσης με στόχο την διαμόρφωση του τελικού σχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις εργασίες του workshop είχε καταστεί σαφής ο ρόλος που θα διαδραματίσει το εν λόγω νομοθέτημα το οποίο εμπεριέχει το μέγα ζήτημα της παροχής από την ξηρά ενέργειας σε πλοία που ελλιμενίζονται σε ελληνικά λιμάνια. Από τις συζητήσεις και τοποθετήσεις που έγιναν είχε καταγραφεί ο προβληματισμός κυρίως στο τεχνικό πεδίο ως προς τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούνται, την ομογενοποίηση των συστημάτων ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα πλοία αλλά και για το γεγονός ότι η υλοποίηση του cold ironing απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και ακόμη μεγαλύτερα ηλεκτρικά φορτία για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών των πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξελίσσονται συζητήσεις για την ομογενοποίηση των συστημάτων, ενώ θέση επί του ζητήματος της από ξηράς ηλεκτροδότησης πλοίων έχει λάβει και ο ESPO. Τέλος το ευρωπαϊκό έργο RENEWPORT βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο οποίο μετέχει και το λιμάνι του Πειραιά μαζί με άλλους εταίρους από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία Το έργο αυτό, που αφορά στην εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας για ιδιοκατανάλωση στα λιμάνια χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Interreg Euro-Med και έχει προϋπολογισμό 2,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter