Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο ESPO χαιρετίζει την ένταξη «ενεργειακού δείκτη» με την αναθεώρηση του κανονισμού ΤΕΝ-Τ

0hamburg

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση των Ευρωπαϊκών οργάνων να συμπεριλάβουν τους ενεργειακούς λιμένες στο δίκτυο μεταφορών της Ευρώπης (ΤΕΝ-Τ) στον νέο κανονισμό ΤΕΝ-Τ που αναθεωρεί τον αρχικό κανονισμό του 2013.


Σύμφωνα με την επιτευχθείσα συμφωνία και την από μακρού έκκληση του ESPO, η θέση ενός λιμένα στο δίκτυο ΤΕΝ-Τ θα αξιολογείται πλέον όχι μόνο με βάση τη χωρητικότητα, αλλά και με βάση τη συμβολή του στην ενεργειακή μετάβαση.
Όπως επισημαίνει ο ESPO οι ευρωπαϊκοί λιμένες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Δημιουργούν και ενισχύουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για το νέο ενεργειακό τοπίο. Απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες και επενδύσεις, καθώς οι νέες πηγές ενέργειας συνοδεύονται από ειδικές ανάγκες μεταφοράς, υποδομές, συνδεσιμότητα, αποθήκευση και νέες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι λιμένες ανταποκρίνονται σε αυτές τις νέες πραγματικότητες και προσαρμόζουν και επεκτείνουν ανάλογα τις υποδομές και τις διαδικασίες τους. Είναι θεμελιώδους σημασίας η ευρωπαϊκή νομοθεσία να κάνει το ίδιο και να στηρίξει τους λιμένες στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κοινωνία της Ευρώπης.
«Ακόμη και αν οι όγκοι και οι τόνοι παραμένουν ένας σημαντικός δείκτης για τους λιμένες ως κόμβοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν είναι πλέον ο μόνος δείκτης απόδοσης. Η απόφαση να συμπεριληφθούν λιμένες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό του δικτύου ΤΕΝ-Τ αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου. Δείχνει ότι οι νομοθέτες αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια αποτελεί σημαντικό αγαθό και ότι οι λιμένες είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση τόσο της ενεργειακής ασφάλειας όσο και της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης. Αυτός ο ενεργειακός ρόλος δεν μπορεί πάντα να υπολογίζεται σε τόνους», σχολίασε η Γενική Γραμματέας του ESPO Isabelle Ryckbost.
Εναπόκειται πλέον στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες και να φροντίσουν να χορηγήσουν καθεστώς ΤΕΝ-Τ στους λιμένες που συμμορφώνονται με το ενεργειακό κριτήριο του νέου κανονισμού (άρθρο 24).
Η συμφωνία προβλέπει επίσης πιο φιλόδοξες σιδηροδρομικές απαιτήσεις, μεταξύ άλλων για τα λιμενικά σιδηροδρομικά δίκτυα. Οι λιμένες χαιρετίζουν την ενίσχυση και εστιάζουν σε ισχυρές σιδηροδρομικές συνδέσεις, ωστόσο τα λιμενικά σιδηροδρομικά δίκτυα μπορεί να είναι πολύ περίπλοκα και διέπονται διαφορετικά στους διάφορους λιμένες. Κατά την εφαρμογή των νέων σιδηροδρομικών απαιτήσεων σε λιμενικό πλαίσιο, τα αντίστοιχα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αντίστοιχου λιμένα.
Δεδομένου ότι το τελικό κείμενο του συμφωνηθέντος κανονισμού δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο κοινό, ο ESPO αναμένει με ανυπομονησία τη δημοσίευση του τελικού κειμένου. Ο ESPO θα ήθελε να ευχαριστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή για όλες τις προσπάθειές τους να ευθυγραμμίσουν τον κανονισμό και την πολιτική για το ΤΕΝ-Τ με τη σημερινή πραγματικότητα και προκλήσεις.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ESPO ετοιμάζει επικαιροποίηση της μελέτης λιμενικών επενδύσεων του 2018 με σκοπό τον προσδιορισμό των επενδυτικών αναγκών υποδομών των ευρωπαϊκών λιμένων, τόσο όσον αφορά τις κατηγορίες επενδύσεων όσο και τα ποσά των επενδύσεων. Η επικαιροποιημένη μελέτη θα δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια των ημερών ΤΕΝ-Τ, που θα πραγματοποιηθούν στις 2-5 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter