Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τελετή Ορκωμοσίας Νέων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2021-2022

0Ορκο987a

Τον σπουδαίο ρόλο που κατέχει το Λιμενικό Σώμα στην ελληνική Πολιτεία, την ελληνική κοινωνία αλλά και στον κλάδο της ναυτιλίας, επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σε χαιρετισμό του προς τους 91 νέους Λιμενοφύλακες εκπαιδευτικής σειράς 2021-2022 μέσω συστήματος Πανελληνίων εξετάσεων που ορκίσθηκαν σήμερα, στις Εγκαταστάσεις του ΚΕΠΑΛ / Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Ο κ. Στυλιανίδης συνεχάρη τους νέους και τις νέες Λιμενοφύλακες που εντάσσονται και επίσημα πλέον στη μεγάλη οικογένεια του Λιμενικού Σώματος, μιας οικογένειας που, όπως τόνισε, έχει κερδίσει την πολύτιμη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού αλλά και την εμπιστοσύνη των ανάλογων ευρωπαϊκών Σωμάτων. «Μέσα από τη διαρκή του ετοιμότητα, το Σώμα καταφέρνει να ανταποκρίνεται στην πολυσύνθετη αποστολή του, πάντα στην πρώτη γραμμή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Και πρόσθεσε: «Με μεγάλες θυσίες, με προσήλωση και σεβασμό σε όλους τους κανόνες και τη δεοντολογία, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δίνουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση, έναν αγώνα που εδραιώνει το Σώμα ψηλά στην εκτίμηση όλων μας».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αριστείδης Πανταζόγλου, ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης – Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ, ο Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ. Αντώνιος Μάζης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νίκαιας κ.κ. Αλέξιος.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Στυλιανίδη:

«Καλημέρα σε όλες και όλους τους παρευρισκόμενους, γονείς, συγγενείς αλλά και σε όσους σήμερα αποφοιτάτε από αυτή την εξαίρετη Σχολή και επιτρέψτε μου, ως γονέας κι εγώ, να αρχίσω από τους γονείς και τους συνοδούς.

Κι αυτό επειδή είμαι σε θέση να κατανοήσω τη χαρά τους και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι σε μια τέτοια τελετή όπου το παιδί σου, ο φίλος, ο συγγενής, μετά από μια μακρά και επίπονη προσπάθεια, έφτασε στο τέρμα.

Πρώτα πρώτα, ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα, γιατί στηρίξατε αυτή τη δύσκολη επιλογή και την προσπάθεια των παιδιών σας και νέων μας αποφοίτων και σήμερα νιώθετε χαρά και υπερηφάνεια.

Αυτή η μέρα είναι σημαντική και για αυτούς και για εσάς και ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας σαν οικογένεια, σε αυτήν τη σημαδιακή στιγμή για τη ζωή των αποφοίτων μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ως πολιτικός προϊστάμενος, ως Υπουργός, πως οι δικοί σας κόποι, οι δικές σας προσπάθειες, δικαιώθηκαν στα μάτια αυτών των παιδιών.

Η στιγμή της εισόδου τους στο Λιμενικό Σώμα, είναι απλώς η αφετηρία της ζωής τους και είναι σίγουρα μια μέρα γιορτής, πρώτα για τους ίδιους και ύστερα για όλους εμάς, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο.

Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ τώρα στις νέες και νέους Λιμενοφύλακες, τα καμάρια του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Γιατί θέλω να καλωσορίσω προσωπικά στη μεγάλη οικογένεια του ένδοξου Λιμενικού Σώματος αυτά τα παιδιά.

Ένα Λιμενικό Σώμα το οποίο μέσα στην ιστορία του αλλά και την κάθε ξεχωριστή μέρα που περνά - και το ζω καθημερινά - στα σύνορά μας, τιμά την Ελλάδα και τους Έλληνες, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ελληνική ναυτιλία, στην κοινωνία, αλλά και στην ανθρωπότητα και το λέω, ως πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

είστε η βάση, ο πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται αυτό το σταθερό και σφριγηλό οικοδόμημα και πρέπει να το λέμε δημοσίως για να ακουστεί. Από σήμερα λοιπόν, αποτελείτε μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας, η οποία είναι μια οικογένεια που έχει διαδρομή ήδη πάνω από εκατό χρόνια.

Μέσα από αυτήν τη διαδρομή, το Λιμενικό Σώμα έχει κερδίσει την πολύτιμη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού αλλά και την εμπιστοσύνη των ανάλογων ευρωπαϊκών Σωμάτων. Μέσα από τη διαρκή του ετοιμότητα, το Σώμα καταφέρνει να ανταποκρίνεται στην πολυσύνθετη αποστολή του, πάντα στην πρώτη γραμμή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, την ίδια στιγμή όμως, προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά πάνω απ’ όλα προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Με μεγάλες θυσίες, με προσήλωση και σεβασμό σε όλους τους κανόνες και τη δεοντολογία, 365 μέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δίνουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση, έναν αγώνα που εδραιώνει το Σώμα ψηλά στην εκτίμηση όλων μας.

Είναι αλήθεια πως βιώνουμε μια δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία. Η ευθύνη όλων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι κίνδυνοι κάθε μέρα αλλάζουν, κάθε μέρα μεγεθύνονται. Και τα όσα περιγράφονται στο δικό σας «καθηκοντολόγιο», είναι ακριβώς αυτά που άπτονται άμεσα τόσο της κυριαρχίας όσο και της ασφάλειας του κράτους. Και δεν είναι ούτε λίγα ούτε εύκολα.

Ο ρόλος σας είναι κρίσιμος. Είναι πολύτιμος, αφού τελικά σ’ εσάς, εναπόκειται να διασφαλίσετε την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που είναι ύψιστες αξίες, ύψιστα ιδανικά για μας.

Με τον όρκο λοιπόν που δώσατε σήμερα, αναλάβατε με υπερηφάνεια και υψηλό φρόνημα αυτήν την προστασία των αρχών και αξιών μας. Σύντομα θα στελεχώσετε πολύ καίριες θέσεις σε όλη την επικράτεια.

Να είστε σίγουροι ότι, τουλάχιστον από εμένα προσωπικά και όλη την πολιτική ηγεσία, όλη την κυβέρνηση, θα είμαστε δίπλα σας να σας στηρίζουμε στα δύσκολα και τα εύκολα. Και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι με την προσχώρησή σας στο Λιμενικό Σώμα, το Σώμα ήδη αναβαθμίζεται. Γιατί φέρνετε κάτι το φρέσκο, κάτι το καινούργιο που φέρνει η κάθε νέα γενιά.

Ευχαριστώ και πάλι για όσα έχετε δώσει μέχρι τώρα, σας ευχαριστεί ο ελληνικός λαός, ευχαριστούμε τους γονείς και συγγενείς που είναι εδώ μαζί μας και ως μια οικογένεια, τιμούμε αυτή τη σημαντική μέρα».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter