Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΕ: Εγκρίθηκε έκθεση για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους λιμένες

0ESPO5

Σήμερα, η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους λιμένες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι η έκθεση αγκαλιάζει τον ολοκληρωμένο ρόλο των λιμένων της Ευρώπης και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι λιμένες για την κοινωνία και την οικονομία της Ευρώπης. Όχι μόνο ως πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον κόσμο, κόμβοι εφοδιαστικής και βιομηχανικοί συνεργατικοί σχηματισμοί, αλλά και ως κόμβοι ενέργειας και παράγοντες διευκόλυνσης της στρατιωτικής κινητικότητας, οι λιμένες της Ευρώπης διευκολύνουν τις σημαντικές μεταβάσεις και φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να είναι σε θέση να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο, να αναπτύσσονται συνεχώς και να παραμένουν ανταγωνιστικοί, μεταξύ άλλων έναντι λιμένων εκτός Ευρώπης, οι ευρωπαϊκοί λιμένες απαιτούν μεγάλα ποσά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ως εκ τούτου, ο ESPO εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι η έκθεση αναγνωρίζει αυτές τις επενδυτικές ανάγκες και υπογραμμίζει τη σημασία ενός σταθερότερου επενδυτικού κλίματος και προβλεψιμότητας στις αξιολογήσεις των επενδύσεων.
Ο ESPO χαιρετίζει επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εναρμονίσει περαιτέρω τα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προστασίας των κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων. Η επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τις άμεσες ξένες επενδύσεις πρέπει να υποχρεώσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν ένα σύστημα ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων και να διενεργούν ελέγχους με πιο εναρμονισμένο τρόπο. Αυτό όχι μόνο προάγει τους αναγκαίους ισότιμους όρους ανταγωνισμού εντός της Ευρώπης, αλλά συμβάλλει επίσης σε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους δυνητικούς επενδυτές που επιδιώκουν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες.
Η Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας του ESPO, δήλωσε: «Θα θέλαμε να συγχαρούμε την εισηγήτρια και τους σκιώδεις εισηγητές για το έργο τους σε αυτήν την έκθεση. Συγκεντρώνει πολλά σημαντικά μηνύματα, γεγονός που εξηγεί με σαφήνεια τον περιεκτικό και όλο και πιο σημαντικό και στρατηγικό ρόλο των λιμένων. Διαβάζουμε επίσης μια σαφή κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι λιμένες στην Ευρώπη και των αναγκών τους όσον αφορά τις επενδύσεις. Πιστεύουμε ότι ο απολογισμός όλης της νομοθεσίας που έχει συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια και η εστίαση και η υποστήριξη της εφαρμογής της είναι η καλύτερη στρατηγική για το μέλλον.»
Οι λιμένες στην Ευρώπη συνεργάζονται με πολλές νέες (ευρωπαϊκές) νομοθετικές πρωτοβουλίες, ειδικά από το 2017. Από τον κανονισμό για τις λιμενικές υπηρεσίες και τον αναθεωρημένο γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία έως τον κανονισμό για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τον κανονισμό για τις στρεβλωτικές ξένες επιδοτήσεις, την οδηγία για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, τον κανονισμό για τις κρίσιμες οντότητες και τους σχετικούς πυλώνες της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 %. Είναι πλέον σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται επαρκώς και αξιολογούνται δεόντως πριν από την έναρξη αναθεωρήσεων και τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter