Σαβ01112025

Last updateΣαβ, 11 Ιαν 2025 11am

ESPO: Οι λιμένες της Ευρώπης χρειάζονται ένα συνεκτικό, σταθερό και σαφές πλαίσιο για την αποκατάσταση της φύσης

0ESPO

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) χαιρετίζει τον στόχο της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και της διατήρησης της φύσης.

Ως εκ τούτου, ο ESPO υποστηρίζει τους στόχους που ορίζονται στον Nature Restoration Law για την αποκατάσταση της φύσης, αλλά πιστεύει ότι αυτή η νέα πρόταση πρέπει να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα της υφιστάμενης νομοθεσίας της ΕΕ, αντί να εισάγει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας στις προσπάθειες αποκατάστασης της φύσης.
Όπως επισημαίνει ως εταίροι στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης, οι λιμένες της Ευρώπης θα χρειαστούν περισσότερο φυσικό χώρο και ένα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για να καταστούν πραγματικά κόμβοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να συμβάλουν στον αγώνα δρόμου για μια Ευρώπη μηδενικού ισοζυγίου. Οι κοινωνικοοικονομικές και στρατηγικές εκτιμήσεις πρέπει να εξετάζονται παράλληλα με τη συνέχιση των οικονομικών λειτουργιών των λιμένων και τις προσπάθειες αποκατάστασης της φύσης.
Οι λιμένες μέλη του ESPO έχουν μακρόχρονη εμπειρία στην προστασία και αποκατάσταση φυσικών περιοχών, δουλεύοντας με τις νομικές και επιστημονικές διαδικασίες που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως στην οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα WFDκαι στην οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ). Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESPO έχει επίσης αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την οδηγία για τους οικοτόπους.
Οι συμβιβασμοί του ΕΚ για τα άρθρα 4 και 5 σχετικά με την αποκατάσταση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος αντίστοιχα δεν αναφέρονται επί του παρόντος στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως στην οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και στην οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική.
Ο ESPO καλεί τον εισηγητή του ΕΚ και τους ευρωβουλευτές στην αρμόδια επιτροπή ENVI να διασφαλίσουν ότι η πρόταση για την αποκατάσταση της φύσης ευθυγραμμίζεται πλήρως με όλη τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως με την WFD. Δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία στην επιτροπή ENVI του ΕΚ για την προσθήκη της φράσης «υπό την προϋπόθεση ότι το οικείο κράτος μέλος έχει θεσπίσει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα», ο ESPO προτείνει τη διαγραφή αυτής της προσθήκης.
«Ενώ υποστηρίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να προστατεύσει καλύτερα τη φύση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη των υποδομών στους λιμένες που είναι απαραίτητες για την τόσο αναγκαία ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και η αποκατάσταση της φύσης μπορούν να συμβαδίζουν. Οι λιμένες της Ευρώπης χρειάζονται ένα συνεκτικό, σταθερό και σαφές πλαίσιο για την αποκατάσταση της φύσης. Ο σεβασμός των υφιστάμενων εργαλείων που λειτουργούν εύρυθμα, όπως αυτά της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία. Η προσθήκη επιπλέον εμποδίων και πολυπλοκότητας θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια πράσινης ανάπτυξης των λιμένων και, ως εκ τούτου, την ενεργειακή μετάβαση», τόνισε η Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας του ESPO.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter