Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χαιρετίζει ο ESPO την αναγνώριση από το Ευρωκοινοβούλιο του ρόλου και της διασυνοριακής διάστασης των λιμένων

0Karima Delli

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) χαιρετίζει την έγκριση της έκθεσης πρωτοβουλίας (INI) της προέδρου της επιτροπής TRAN, Karima Delli, σχετικά με τα τεχνικά και επιχειρησιακά μέτρα για πιο αποτελεσματικές και καθαρότερες θαλάσσιες μεταφορές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση εγκρίθηκε με 453 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 154 αποχές.


Το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέχει πολλά από τα βασικά ισχυρά σημεία που υποστηρίζονται από τον ESPO:
Η αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου των λιμένων ως κόμβων μεταφορών, ενεργειακής βιομηχανίας και γαλάζιας οικονομίας,
Την αναγνώριση της διασυνοριακής διάστασης των θαλάσσιων λιμένων,
Στήριξη πρωτοβουλιών από τη βάση προς την αρχή για λιμένες μηδενικών εκπομπών,
Η ανάγκη αναθεώρησης της έννοιας των θαλάσσιων αρτηριών,
Αναγνώριση του ρόλου των λιμένων στην αναθεώρηση του ΤΕΝ-Τ,
Υποστήριξη της στροφής προς το short-sea shipping.
Μια ώθηση για επαρκή χρηματοδότηση τόσο για την υλοποίηση του οικολογικού θεματολογίου όσο και για τη διασφάλιση της πολυτροπικής συνδεσιμότητας των θαλάσσιων λιμένων της Ευρώπης.
"Ακόμη και αν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα συζητήθηκαν μέχρι λίγο πριν από την έγκριση αυτής της έκθεσης πρωτοβουλίας, είναι καλό να δούμε ότι όλα τα σημεία που σχετίζονται με τον ουσιαστικό και ολιστικό ρόλο των λιμένων, τη σημασία των λιμένων στην αναθεώρηση του ΤΕΝ-Τκαι την ανάγκη αναθεώρησης της έννοιας των θαλάσσιων αυτοκινητοδρόμων, κέρδισαν διακομματική υποστήριξη. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στον εισηγητή και τους σκιώδεις εισηγητές για την κατανόησή τους για τον τομέα των λιμένων και τις ισχυρές προτάσεις τους σε αυτό το πλαίσιο», σχολιάζει η Γενική Γραμματέας του ESPO Isabelle Ryckbost.
Η συμπερίληψη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και ο ρόλος του LNG ήταν τα κύρια σημεία συζήτησης για την προετοιμασία της ψηφοφορίας στην ολομέλεια.
Ο ESPO χαιρετίζει τη φιλόδοξη διατύπωση σχετικά με τη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. Emission Trading System (EU ETS). Για την επίτευξη του στόχου της, τα έσοδα που προκύπτουν από τη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο ETS της ΕΕ πρέπει να διατεθούν για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την απελευθέρωση του ναυτιλιακού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικό μέρος αυτών των εσόδων θα πρέπει να διατεθεί και να διατεθεί για τις ειδικές επενδύσεις σε υποδομές εναλλακτικών καυσίμων σε ευρωπαϊκούς λιμένες.

Δεύτερον, η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει και να αντιμετωπίσει επαρκώς τα διασυνδεδεμένα ζητήματα της διαρροής άνθρακα και των αρνητικών επιπτώσεων ανταγωνιστικότητας που συνδέονται με ένα τέτοιο περιφερειακό μέτρο. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων και του ναυτιλιακού τομέα στην Ευρώπη πρέπει να διαφυλαχθεί με τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε έναν παγκόσμιο τομέα και με τη λογιστική καταγραφή των εκτεθειμένων λιμένων στην επικείμενη πρόταση για το ETS. Για να είναι αποτελεσματικό, ένα θαλάσσιο ETS της ΕΕ πρέπει να εξετάσει την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση της αποφυγής του καθεστώτος ETS της ΕΕ από ναυτιλιακές εταιρείες που καλούν σε ευρωπαϊκούς λιμένες.
Όσον αφορά το LNG, ο ESPO χαιρετίζει την αναγνώριση του ως διαθέσιμου μεταβατικού καυσίμου που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την ανάγκη για υποδομές LNG για σταδιακή μετάβαση προς εναλλακτικές λύσεις μηδενικών εκπομπών στον ναυτιλιακό τομέα.
«Η παρούσα έκθεση καταδεικνύει τη σημασία του ναυτιλιακού και λιμενικού τομέα και ρίχνει ένα πρώτο φως στις πολλές προκλήσεις –και τις ευκαιρίες– που θα αντιμετωπίσει ο τομέας στην πορεία του προς την επίτευξη των φιλοδοξιών της Πράσινης Συμφωνίας. Το ESPO και τα μέλη του θέλουν να ευχαριστήσουν τον εισηγητή, τους σκιώδεις και όλους τους βουλευτές του ΕΚ που εργάστηκαν για την έκθεση αυτή και είναι πλήρως προσηλωμένοι στη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη μόλις υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε η Isabelle Ryckbost.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter