Δευ01202025

Last updateΔευ, 20 Ιαν 2025 8pm

Πρότυπο ευφυές κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης το κτίριο του Κ.Λ.Χίου

0κτιριο

Το έργο «Δημιουργία Πρότυπου Ευφυούς κτιρίου Μηδενικής Κατανάλωσης, μέσω του “Αυτονομώ” – Η περίπτωση μελέτης του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου» παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Η ενημέρωση έγινε παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Χρήστου Λαμπρίδη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη και της Λιμενάρχου Χίου Αντιπλοιάρχου (T) ΛΣ Ειρήνης Αργύρη. Την παρουσίαση έκαναν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών (ΔΙ.ΛΙ.Κ.ΥΠ.), Πλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Μυτιληναίος, η Αρχιτέκτων Κατερίνα Πανταζή, Υπεύθυνη Έργου του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Στεφανίδης, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Δρ Δημήτρης Στημονιάρης, και ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Δρ Θεόδωρος Κόττας, μέλος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Το «Αυτονομώ» είναι ένα πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Interreg, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κτιρίων, στο οποίο εμπλέκονται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου, τα Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Πατρών και Κύπρου, και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός του έργου είναι η πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων και παλαιών κτιρίων, ούτως ώστε να μηδενίζεται κυριολεκτικά το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, και ενός αστυνομικού τμήματος στην Κύπρο.
Στη Χίο, ολοκληρώθηκε η θερμοφωτογράφηση του κελύφους του κτιρίου, στο οποίο θα τοποθετηθούν πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης και στη συνέχεια ειδικοί σοβάδες για κτίρια δίπλα στη θάλασσα, η οποία απέχει μόλις επτά μέτρα από το Λιμεναρχείο. Θα τοποθετηθεί ειδική μόνωση οροφής και νέα κουφώματα με τριπλό τζάμι. Θα αντικατασταθεί η κεντρική θέρμανση πετρελαίου, με αντλίες θερμότητας, με ψυκτικό μέσο τον αέρα για τη θέρμανση, κατά τους χειμερινούς μήνες και το νερό της θάλασσας, το καλοκαίρι, για να επιτυγχάνεται η ψύξη.
Θα υπάρξει σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών τόξων και αποθήκευσης ρεύματος μέσω μπαταριών λιθίου. Θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με ένα φορτιστή ταχείας φόρτισης και έναν απλής, στους οποίους θα φορτίζεται το ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο που θα αγοραστεί για το Λιμεναρχείο, αλλά και τα αυτοκίνητα του κοινού. Θα τοποθετηθούν φωτιστικά Led, ενώ το νέο κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης θα γίνεται με fan-coils.
Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση το κτίριο θα έχει πλήρη και αυτόματη ηλεκτρονική παρακολούθηση της ενεργειακής λειτουργίας του, με ειδικούς αισθητήρες, μέσω συστημάτων KNX (λατινικά αρχικά) καθώς και καθημερινή αναφορά στον υπεύθυνο ενεργειακό μηχανικό. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει ύψος 517.700 ευρώ. Το «Αυτονομώ» έχει εφαρμοστεί σε δημόσια σχολεία στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας, στο Δήμο Βέροιας, στο Νοσοκομείο Καστοριάς, στο αστυνομικό μέγαρο Πτολεμαΐδας και σε άλλα μεγάλα δημόσια κτίρια.
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πάρα πού σημαντικό έργο που αφορά, στο περιβάλλον, την προστασία του, την βελτίωση των όρων εργασίας των στελεχών του Λιμεναρχείου, καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημείωσε επίσης ότι με τέτοια έργα επιδιώκεται και επιτυγχάνεται τελικώς η εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων, η μείωση της εισαγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι το ΥΝΑΝΠ θα κάνει ό,τι του αναλογεί για την ολοκλήρωση του έργου.
Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και η υποχρέωση μας πάνω από όλα ως πολίτες αλλά και ως Δημόσια Διοίκηση με την ενεργή μας συμμετοχή, είναι αυτονόητη.
Η συμμετοχή της χώρας μας στον παγκόσμιο στόχο για τη μείωση των ενεργειακών αναγκών το 2050 έως 70%, είναι επί της ουσίας ένας στόχος που έχει να κάνει με την ίδια μας την ζωή, με την επιβίωση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Αν δεν συμμετέχουμε ενεργά και αποτελεσματικά, φαινόμενα που είναι ήδη υπαρκτά, όπως το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, θα διογκωθούν και θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Προβλήματα που ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα νησιά μας, όπως η μείωση της επάρκειας του νερού και δίνουμε την καθημερινή μας μάχη με τις αφαλατώσεις.
Η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου, δεν είναι απλά ένα σημαντικό έργο, είναι μια σημαντική αρχή. Ελπίζω και τα δύο έργα σε Ελλάδα και Κύπρο, να αποτελέσουν πιλότο τουλάχιστον για όλα τα Δημόσια κτίρια της χώρας μας και να καταφέρουμε να δούμε συνολικά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή στη μηδενική κατανάλωση και όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν ενεργοποιηθεί δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση και δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες και ως υπεύθυνη διοίκηση του αύριο».
Ο κ. Λαμπρίδης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δήμο Χίου και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τους φορείς της Κύπρου, και τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια. Ο κ. Λαμπρίδης αναφερόμενος στο έργο της ΔΙΛΙΚΥΠ, επισήμανε ότι έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για την κατασκευή 40 νέων κτιρίων για τα Λιμεναρχεία σε όλη τη χώρα και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων αυτών. «Η σημερινή παρουσίαση είναι δηλωτική της φιλοσοφίας μας ότι το επόμενο διάστημα, το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι κεντρικό στη δική μας στόχευση».
Ο κ. Τεμπονέρας έκανε αναφορά στην εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σημείωσε ιδιαιτέρως ότι το πρωτοπόρο αυτό εγχείρημα πέρα από την οικονομική και οικολογική διάστασή του, «συνιστά μια διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου εργασίας για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που εργάζονται στο Λιμεναρχείο Χίου. Υπό αυτήν την έννοια συνεπάγεται και πολιτισμό, αλλά και σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις που δίνουν καθημερινά τη μάχη στην έρευνα - διάσωση και καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις θάλασσες της χώρας.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter