Δευ01202025

Last updateΚυρ, 19 Ιαν 2025 8pm

Επίσκεψη διευθύνοντα συμβούλου ΓΑΙΑΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη

01Alexandroupoli limani

Η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη αλλά και εν γένει το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ, Θανάση Σχίζα και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), Χρήστου Δούκα.
Ο κ. Σχίζας αναφέρθηκε στο γενικότερο σχεδιασμό, σε κυβερνητικό επίπεδο, για τη δημιουργία συνολικά επτά εμπορευματικών κέντρων, τα δύο εκ των οποίων όπως δήλωσε, ήδη υλοποιούνται. «Είναι το μεγάλο στο Θριάσιο Πεδίο, που είναι και η ναυαρχίδα μας και το υψηλότερο στρατηγικής σημασίας, η σύμβαση παραχώρησης του οποίου πιθανότατα θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα. Το δεύτερο είναι το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, που ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και μετά ακολουθεί η Αλεξανδρούπολη, που είναι λίγο πιο πίσω από άποψη ωριμότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως έπονται τα εμπορευματικά κέντρα στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Καβάλα (περιοχή Χρυσούπολης) και στην Ηγουμενίτσα.
Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη, επανέλαβε πως «ο σχεδιασμός είναι μέχρι τέλος του 2018 να έχουμε προκηρύξει το διαγωνισμό, ούτως ώστε μέσα στο 2019, στο πρώτο εξάμηνο, να κατορθώσουμε να έχουμε τον επενδυτή, αν υπάρχει ενδιαφέρον και να δρομολογηθούν οποιεσδήποτε εργασίες για να ξεκινήσει και αυτό το εμπορευματικό κέντρο».
Αναγνώρισε την ύπαρξη δυσκολιών καθώς «υπάρχουν θέματα που αφορούν ιδιοκτησιακά και έχουν σχέση με το λιμάνι και τη διαχείρισή του από το ΤΑΙΠΕΔ», εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση πως «προς το συμφέρον όλων θα το λύσουμε σε μία κοινή βάση» και σημειώνοντας ότι Δήμος, ΟΛΑ και ΓΑΙΑΟΣΕ «είμαστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης για το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό το εμπορευματικό κέντρο».
Ο κ. Σχίζας ανακοίνωσε και τη διοργάνωση ενός συνεδρίου-ημερίδας, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, με κεντρική ιδέα «Η Αλεξανδρούπολη κόμβος Μεταφορών-Ενέργειας». Στόχος του συνεδρίου η ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν τη σημαντικότητα της περιοχής και που σε επιχειρηματικό επίπεδο διαμορφώνουν την προσέγγιση δημιουργίας ενός εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη. «...Εκτός από τις ιδέες που έχουμε εμείς ως εταιρία, αλλά και ο Δήμος και ο ΟΛΑ και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, να δούμε και τις πολιτικές και γεωστρατηγικές αντιλήψεις που υπάρχουν για την περιοχή και σταθμίζοντάς τα, προς το τέλος του 2018 θα προχωρήσουμε και στον διαγωνισμό».
Την αναγκαιότητα ενιαίας αντιμετώπισης της σιδηροδρομικής αναβάθμισης, της αξιοποίησης του λιμένος στο κομμάτι των συνδυασμένων μεταφορών και του θαλάσσιου τουρισμού και του εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛΑ.
Ο κ. Δούκας έκανε λόγο για μία «διαδικασία που στοχεύει στην τοπική και εθνική ανάταξη της περιοχής μας», στη διάρκεια της οποίας θα επιδιωχθεί η χαρτογράφηση των επόμενων βημάτων προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και των τριών σχεδίων.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αλεξανδρούπολης «όπως είναι το λιμάνι και όσα υπάρχουν γύρω απ' αυτό», αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης. «Είναι ένα θέμα που δεν μπορείς να το δεις μονοδιάστατα αλλά μόνο μέσα από συσχετισμούς και μάλιστα απόλυτους...», δήλωσε, εξηγώντας πως δεν είναι δυνατό να μη ληφθούν υπόψη, η σιδηροδρομική σύνδεση, η σύνδεση της Εγνατίας οδού με το λιμάνι, όλα όσα συνυπάρχουν, ακόμη και το business plan και το master plan του λιμένα το οποίο βρίσκεται σε τροποποίηση, το πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά... Ακόμη και την επένδυση του LNG δεν μπορείς να μην τη συνδυάσεις και να μη τη λάβεις υπόψη σου ούτε για την επένδυση του ενός, ούτε για την επένδυση του διαμετακομιστικού κέντρου γιατί κάπου έχουν όριο στο οποίο συναντώνται».
Τέλος ο κ. Λαμπάκης υπογράμμισε τη συνεργασία με τα υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας λέγοντας ότι «Είναι μέσα σ' αυτόν τον αγώνα μαζί μας. Παρακολουθούμε από κοινού, προσπαθούμε να συγχρονίσουμε τα βήματά μας, και να χρησιμοποιήσουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, μέσα απ' αυτό το συσχετισμό των δυνάμεών μας, αλλά και μέσα από τον συσχετισμό των επενδύσεων που θα βοηθήσει στην περιοχή αλλά όχι μόνο, γιατί το λιμάνι είναι θέμα που αφορά τον εθνικό μας πλούτο άρα δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter