Επίσκεψη Λαμπρίδη - Τεμπονέρα στο ΔΛΤ και στο λιμάνι της Μυτιλήνης
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 18:06
Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιος Τεμπονέρας και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, συνοδευόμενοι από την ειδική συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ κα Ελένη Κουρουμπλή, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ) Λέσβου,
όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο του ΔΛΤ κ. Σπύρο Γαληνό, τον Αντιπρόεδρο του ΔΛΤ κ. Κυριάκο Πετρέλη, τα μέλη του ΔΣ ΔΛΤ Λέσβου κ.κ. Βασίλειο Τεντόμα, Νίκη Γιουσμά - Ζουμπούλη, Θεόδωρο Καραγιάννη, τον Υπολιμενάρχη Κ.Λ. Μυτιλήνης Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Φλουρή Κωνσταντίνο, καθώς και εργαζομένους του ΔΛΤ.
Στην σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το νεοσύστατο ΔΛΤ Λέσβου. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο θέμα του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) για το παλαιό λιμάνι Λέσβου, το οποίο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) και αναμένεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να εισαχθεί για έγκριση. Ο Δήμαρχος και τα στελέχη του ΔΛΤ ανέφεραν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκριση του Master Plan παλαιού λιμένα. Ο κ. Λαμπρίδης δεσμεύτηκε ότι μετά την κατάθεση της ΜΠΕ το Master Plan του παλαιού λιμένα θα τεθεί σε προτεραιότητα προς εξέταση στην ΕΣΑΛ. Συναφώς συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τον νέο λιμένα της Μυτιλήνης.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε στους Γενικούς Γραμματείς την ανάγκη παραχώρησης της περιοχής του χώρου στάθμευσης και του κτηρίου του παλαιού Λιμεναρχείου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο Δήμο Λέσβου, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες, προκειμένου οι εν λόγω περιοχές να αξιοποιηθούν όπως προβλέπεται στο υπό έγκριση Master Plan. Επ΄ αυτού οι Γενικοί Γραμματείς επεσήμαναν ότι θα μεταφέρουν το σχετικό αίτημα στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να παρέμβει στα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες για την υλοποίηση του αιτήματος, αναφέροντας ότι ο Υπουργός αντίστοιχα αιτήματα έχει αξιολογήσει με ιδιαίτερα θετική ματιά.
Επίσης, συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΔΛΤ για να διαχειριστεί τις περίπου εξήντα (60) λιμενικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο νησί της Λέσβου. Συζητήθηκαν ακόμη όλες οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το ΔΛΤ το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά και να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αναπτυξιακές δυνατότητες του κάθε λιμένα. Συναφώς, ο κ. Γαληνός ενημέρωσε τους Γενικούς Γραμματείς για ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν στα λιμάνια του Πολιχνίτου και του Πλωμαρίου. Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Λαμπρίδης αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του ΔΛΤ, το πλήθος των λιμενικών εγκαταστάσεων, αλλά και το μεγάλο εύρος της ακτογραμμής, ανέφερε τις δυνατότητες που προσφέρει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στην χρηματοδότηση έργων επισκευής και συντήρησης των λιμανιών, επεσήμανε την ένταξη των έργου αποκατάστασης τμημάτων προσήνεμου μώλου και υποσκαφών κρηπιδωμάτων ΧΖΛ Μυτιλήνης στο ΠΔΕ 2017 και ανέφερε ότι θα βοηθήσει προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιπλέον έργα για το ΔΛΤ Λέσβου από το ΠΔΕ 2018.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει ο νέος νόμος 4504/2017 του ΥΝΑΝΠ στα Λιμενικά Ταμεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία τους και επισημάνθηκε η διαθεσιμότητα του Υπουργείου να βοηθήσει το ΔΛΤ ώστε να αξιοποιήσει την εφαρμογή των διατάξεών του. Συναφώς, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την στελέχωση του ΔΛΤ, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ζήτημα το οποίο ο Γενικός Γραμματέας ΥΝΑΝΠ κ. Τεμπονέρας δεσμεύτηκε να εξετάσει, όπως επίσης και το ζήτημα της αντιμετώπισης της υπό στελέχωσης του ΔΛΤ.
Τέλος, έγινε αναφορά στο λιμάνι του Σιγρίου το οποίο βρίσκεται προς υλοποίηση και το οποίο αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Λέσβου και αναμένεται να δώσει νέες δυνατότητες προσέγγισης της ακτοπλοΐας στο νησί.
Οι Γενικοί Γραμματείς συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο και τα μέλη ΔΣ ΔΛΤ Λέσβου επισκέφτηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και ακολούθως το χώρο στάθμευσης και το κτήριο του παλαιού Λιμεναρχείου, τα οποία ο Δήμος ζητά να περιέλθουν σε χρήση του και ενημέρωσαν τους Γενικούς Γραμματείς για τον σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής. Έπειτα το κλιμάκιο μετέβη στο λιμένα του Πλωμαρίου, όπου συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο κ. Εμμανουήλ Αρμενάκα και συζήτησαν το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί στο λιμένα, όπως επίσης και το θέμα της λειτουργίας νέας πύλης εισόδου στο λιμάνι και τις σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.