Κυρ01192025

Last updateΚυρ, 19 Ιαν 2025 8pm

Μώραλης: Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να συμβάλουμε στην προώθηση καινοτόμων και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογικών εφαρμογών

aktoploia 7676

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στο πρώτο συνέδριο για τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας με τίτλο: «Powering zero-emission marine transportation», το οποίο διοργανώνεται από το πρόγραμμα ELEMED, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί μεταξύ άλλων και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους διοργανωτές του συνεδρίου, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο συνέδριο μιας σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας -που όπως είπε - πραγματοποιείται μεταξύ άλλων και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και προωθεί τον εκσυγχρονισμό των λιμένων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της μείωσης της τοπικής περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Για την πρωτοβουλία του προγράμματος ELEMED, ανέφερε ότι «υιοθετεί τον ηλεκτρισμό ως εναλλακτικό ναυτιλιακό καύσιμο παρέχοντας πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μια πρακτική που αξιοποιεί την πράσινη τεχνολογία, συμβάλλει στη συγκρότηση της έννοιας του αειφόρου πλοίου και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας και των λιμενικών υποδομών».
«Είμαι εδώ για να δείξω τη στήριξη του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα και σε κάθε παρόμοιο πρόγραμμα και να αναφερθώ στο πως βλέπει ο Δήμος Πειραιά τη σχέση του με το λιμάνι και τη θάλασσα», πρόσθεσε ο κ. Μώραλης.

«Μέσω του συστήματος «cold ironing»- επεσήμανε - περιορίζονται δραστικά οι αέριοι ρύποι και ο θόρυβος, μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας και αναβαθμίζεται η ζωή κατοίκων και επισκεπτών» και σημείωσε ότι «για τον Δήμο Πειραιά, αυτές οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι πρωτοβουλίες που ενισχύουν την τοπική οικονομία μέσω της γαλάζιας ανάπτυξης και προωθούν πράσινες λύσεις, είναι αυτές που δίνουν προοπτική στον τόπο μας προσφέροντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τον Δήμο Πειραιά επιχειρούμε με συστηματικό τρόπο να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, σε μια περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον», προσθέτοντας ότι «σ’ αυτήν την προσπάθεια λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη τη δυναμική της γαλάζιας οικονομίας και τις δυνατότητες που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη σε παράκτιες πόλεις, όπως είναι ο Πειραιάς».

«Βασική μας επιδίωξη -επεσήμανε ο κ. Μώραλης - είναι να καταστεί ο Πειραιάς φιλικότερος για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και φυσικά τους επενδυτές. Και η εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Για το λιμάνι του Πειραιά επεσήμανε ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της διεθνούς ναυτιλίας και ότι είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να συμβάλουμε στην προώθηση καινοτόμων και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογικών εφαρμογών.
Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι ο Δήμος Πειραιά ως ο θεσμικός φορέας κατεξοχήν συνδέεται με το λιμάνι, τονίζοντας παράλληλα ότι «τη διοίκηση και διαχείριση του μεγάλου λιμανιού έχουν άλλοι. Νομίζω ότι υποχρέωση της Πολιτείας ή της Κεντρικής Διοίκησης ή του Δήμου ή της Περιφέρειας είναι να πιέζουμε και να προωθούμε τις κατάλληλες λύσεις. Αυτή είναι η δουλειά μας και η υποχρέωσή μας και εκεί περιορίζονται φυσικά οι δυνατότητές μας. Δεν έχουμε δυνατότητες να επιβάλλουμε - και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές -τις όποιες απόψεις ή επιθυμίες μας».

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο Δήμος Πειραιά, υπογράμμισε ότι συνδυάζουν την καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τη γαλάζια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο κ. Μώραλης, χρηματοδοτούμε με ευρωπαϊκούς πόρους τη θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση του ναυτιλιακού cluster που ήδη δημιουργήθηκε από την Ένωση Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΠ. Η χρηματοδότηση δεν αφορά τον φορέα ως cluster, αφορά τα μέλη του cluster ως επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Δημιουργούμε ήδη το Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα σημείωσε, στηρίζουμε το Bluegrowth, μια πρωτοποριακή δομή υποστήριξης της γαλάζιας καινοτομίας και γιορτάζουμε τις Ημέρες Θάλασσας αναδεικνύοντας την ομορφιά της πόλης μας με εξωστρεφείς δράσεις.

Μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης- είπε - εξασφαλίσαμε ήδη και διοχετεύουμε πόρους που συμβάλουν στη μετατροπή του Πειραιά σε έξυπνη πόλη, σε smart city, ενώ παράλληλα δημιουργούμε μια πόλη φιλική στους τουρίστες μέσω στοχευμένων αναπλάσεων.
Απώτερη φιλοδοξία του Δήμου – σημείωσε - είναι να καθιερωθεί ο Πειραιάς ως home port, λιμάνι δηλαδή από το οποίο ξεκινούν οι κρουαζιέρες, λιμάνι εκκίνησης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σημαντικά οφέλη στο ευρύτερο επιχειρηματικό και εμπορικό κύκλωμα της πόλης και όχι μόνο.

«Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες μας να τονίσουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την ανάπτυξη της πόλης μας. Βασιζόμενοι στην γαλάζια ανάπτυξη και στρατηγική θέτουμε ως όραμα την ανάδειξη του Πειραιά σε επιχειρηματικό, τουριστικό, πολιτιστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό προορισμό διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά.

Στο τέλος του χαιρετισμού του ο κ. Μώραλης καλωσόρισε το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των λιμένων της Ανατολικής Μεσογείου με τη φιλοδοξία -όπως είπε-να συμβάλλει και αυτό στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και των επισκεπτών, καθώς και σε ένα περιβάλλον πιο καθαρό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter