Παραχωρήσεις ανά δραστηριότητα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 15:53
Παραχωρήσεις ανά δραστηριότητα φαίνεται να είναι το μοντέλο που «προηγείται» , κατα πληροφορίες, στην προτίμηση των συναρμοδίων φορέων για την αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων των υπολειπομένων στρατηγικής σημασίας λιμένων.
Νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης στο ΥΝΝΠ παρουσιάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η σχετική μελέτη αξιοποίησης των λιμένων η οποία και θα λειτουργήσει και ως βάση επί της οποίας το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα εισηγηθεί σχετικά. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα σχετικά η ηγεσία του ΥΝΝΠ σε δηλώσεις της είχε προκρίνει την εν λόγω τακτική η οποία δίνει την δυνατότητα εμπλοκής περισσότερων του ενός επιχειρηματικών σχημάτων ανά λιμένα και ανά δράση μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με την οποία ξεπερνιέται και ο «σκόπελος» των μνημονιακών υποχρεώσεων .
Εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης χρήσεων δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος αναμένονται τις επόμενες μέρες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Θα πρέπει να δούμε την αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων, να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν -όχι να πωληθούν, να γίνει κάποια παραχώρηση χρήσεων- αυτά τα λιμάνια. Το πείραμα του ΟΛΠ και ιδιαίτερα του ΟΛΘ έδειξε ότι μπορεί να γίνει μερική ιδιωτικοποίηση ή παραχώρηση χρήσεων, η οποία να είναι επωφελής και για τον τόπο και για την οικονομία», ανέφερε ο υφυπουργός και διευκρίνισε: «Έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει μία αξιολόγηση των δυνατοτήτων, αυτή θα μας παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα».Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα ενιαίας διοικητικής διαχείρισης και συντονισμού, επισημάνθηκε ότι:
• Μετά την έναρξη επίβλεψης των Οργανισμών Λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, όλοι οι Οργανισμοί παρουσιάζουν κερδοφορία.
• Υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και παράλληλη αύξηση τζίρου και κερδών.
• Μηδενική επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.
• Όλα τα λιμάνια διαθέτουν προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως.
• Είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ Δήμων και Οργανισμών Λιμένων, για τον αποχαρακτηρισμό των Χερσαίων Ζωνών τους.
• Συντονίζονται κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή κάθοδο τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση τους.
• Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων.
Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμισαν ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση και η δυναμική των λιμανιών περιορίζεται από την ανάγκη νέων κεφαλαίων για επενδύσεις και διεύρυνση των υποδομών, ενώ τόνισαν ότι επιπλέον είναι αναγκαία μια διαχείριση με κυρίαρχο άξονα τις αναπτυξιακές προοπτικές του κάθε λιμανιού και των τοπικών κοινωνιών παράλληλα. Αυτή είναι μία στρατηγική προσέγγιση που επικροτείται από όλες τις πλευρές.Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα θα καθορίσει την στρατηγική και τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.