Πρόταση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για μελέτη καινοτόμου πλωτού λιμανιού
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 15:58
Μια πατέντα ισραηλινού πανεπιστημίου, για την κατασκευή λιμανιών του μέλλοντος, τα οποία θα είναι πλωτά, κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 15 φορείς μεσογειακών χωρών, μεταξύ αυτών και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο πρόεδρος του ΟΛΚ, Χρήστος Ηλιάδης, «στόχος είναι να αναπτυχθεί μια άλλη λογική στα έργα επέκτασης και λειτουργίας των λιμανιών, ώστε να σταματήσει το σύστημα με προσχώσεις για την κατασκευή λιμανιών και κρηπιδωμάτων. Η πρόταση προβλέπει σύστημα πλωτών κυματοθραυστών-εξεδρών, που θα χρησιμοποιούνται για εμπορικές χρήσεις».
Ο ΟΛΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020, κατέθεσε την πρόταση POSEIDON, ως εταίρος σε σχήμα 15 φορέων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μελέτη βιωσιμότητας των «πλωτών λιμανιών» από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Από την Ελλάδα συμμετέχουν, εκτός του ΟΛΚ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ινστιτούτο Μεταφορών, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση, η μελέτη θα γίνει στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και σε λιμάνια της Βαλένθια στην Ισπανία.
Σύμφωνα με την πρόταση, στόχος του έργου POSEIDON είναι να αναπτυχθεί μια ριζοσπαστική νέα αντίληψη για τον σχεδιασμό δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό λιμένων ανοικτής θάλασσας στην Λεκάνη της Μεσογείου, εξασφαλίζοντας και την διασύνδεση και την ενσωμάτωσή τους με την ενδοχώρα. Έχοντας υπόψη τούς υφιστάμενους φυσικούς και άλλους περιορισμούς, η επέκταση των λιμένων του μέλλοντος προς την θάλασσα διαφαίνεται ως η μόνη πιθανή, αποτελεσματική και βιώσιμη διέξοδος.
Μία τέτοια επέκταση απαιτεί ένα σύστημα ανθεκτικών κυματοθραυστών, το οποίο δεν θα ακολουθεί τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής, τόσο λόγω του υψηλού κόστους επένδυσης και λειτουργίας τους, όσο και λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το κενό αυτό επιδιώκει να καλύψει η πρόταση έργου ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μέσω μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης που συνδυάζει την κατασκευή πλωτών ανθεκτικών κυματοθραυστών, στέρεων προβλητών και λειτουργικών συνδέσεων με την ξηρά και την ενδοχώρα, στηριζόμενη σε καινοτόμες κατασκευαστικές μεθόδους, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, υλικά κατασκευής με μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μειωμένο λειτουργικό κόστος.
Ο κ. Ηλιάδης επισήμανε ότι «το έργο ΠΟΣΕΙΔΩΝ συμβάλλει στην στρατηγική του ΟΛΚ για την υλοποίηση συνεργασιών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, εισάγει την Καβάλα στην κοινότητα των Λιμένων του Μέλλοντος και δημιουργεί της προϋποθέσεις για μία επέκταση που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα.
Με δεδομένο ότι το λιμάνι της Καβάλας θα είναι μεταξύ αυτών που θα μελετηθούν, εφόσον εγκριθεί το πρόγραμμα, στο τέλος θα έχουμε μελετητική ωριμότητα, ώστε να ζητήσουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί κυρίως καινοτόμα έργα που έχουν σχέση με την προστασία του Περιβάλλοντος».
Τον ερχόμενο Μάη θα γίνει γνωστό αν θα εγκριθεί η πρόταση. Αν η απόφαση είναι θετική, μέχρι τον Οκτώβρη θα κατατεθεί προς έγκριση η δεύτερη φάση, της οποίας η έγκριση θα αποφασιστεί τον Γενάρη του 2018. Εφόσον περάσει κι αυτήν τη βάσανο, το έργο προγραμματίζεται να αρχίσει τον Απρίλη του 2018.
Πηγή: kokkinokavalas.gr