Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκδικάστηκε η αγωγή κατά της ΟΜΥΛΕ

omyle kinitopoiisi 9

Εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (τμήμα εργατικών διαφορών), η αγωγή επιχειρηματικών φορέων της βορείου Ελλάδας που κατατέθηκε την Παρασκευή 24/06, εναντίον της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και των συνδικάτων των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Στην αγωγή αναφέρετο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν "νεκρώσει" κάθε εμπορική δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δεσμευτούν για χρόνους παράδοσης των προϊόντων τους, με συνέπεια να μειώνονται οι πωλήσεις τους. Σημειώνεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Μαϊου 2016 στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ανεστάλησαν την Παρασκευή 24/06 την ίδια ημέρα που κατατέθηκε και η αγωγή των φορέων της βορείου Ελλάδας.

Στη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, κατέθεσαν δύο μάρτυρες από κάθε πλευρά, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες και ζήτησε από τους συνηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν συμπληρωματικά υπομνήματα. Η πλευρά των εργαζομένων στην αρχή της διαδικασίας εξέφρασε κάποιες ενστάσεις ότι δεν υπήρχε έννομο συμφέρον από τους φορείς αυτούς και ότι αγωγή που στρεφόταν εναντίον τους ήταν χωρίς αντικείμενο.

Ενάγοντες της υπόθεσης ήταν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Η αγωγή στρεφόταν κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Χειριστών-Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Λιμενεργατών ΟΛΘ, του Σωματείου Υπαλλήλων Παραλαβής και Παράδοσης Εμπορευμάτων και του Συνδέσμου Αρχιεργατών-Εποπτών ΟΛΘ. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σχολιάζοντας τη σημερινή διαδικασία είπε ότι το θέμα έχει πολιτική διάσταση σε σχέση με τα εργασιακά, καθώς στόχος είναι να απαγορευθεί το δικαίωμα στην απεργία κάτι που ζητά διακώς η Τρόϊκα.

"Η ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων μετά την απόφαση για λήξη της απεργίας από φορείς της Θεσσαλονίκης με προσφυγή κατά των συνδικαλιστικών φορέων για παράνομη και καταχρηστική απεργία οδηγεί στη θεωρία των "προληπτικών μέτρων" απέναντι στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ και αναφέρει ότι "η διαδικασία έρχεται να λειτουργήσει σαν "λαγός" για τα νέα "εργασιακά" μέτρα όπου κυβέρνηση και τροϊκα επεξεργάζονται σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter