Δρίτσας: Βούληση της κυβέρνησης να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 11:26
Βούληση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρωθούν πλήρως οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, που έχουν κηρύξει από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ζητώντας την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων. Ο κ.Δρίτσας, αναφερόμενος στο θέμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι ξεκρέμαστο αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας, που έχει ήδη αποτυπωθεί στο κείμενο της σύμβασης παραχώρηση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη δημόσια αρχή λιμένος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί και επιπλέον πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεων των εργαζομένων από σήμερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας δεν αποτελεί μοντέλο εθνικής λιμενικής πολιτικής, αλλά αντι-αναπτυξιακή πράξη και πρόσθεσε: "έχουμε δηλώσει προς την κυβέρνηση ότι σε κάθε εξέλιξη στα λιμάνια θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη σταθερή εργασία με κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις".
Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αυτό που ζητούν αυτή τη στιγμή είναι έγκριση κανονιστική πράξης από το διοικητικό συμβούλιο των οργανισμών λιμένων με κοινή υπουργική απόφαση ή με απευθείας νόμο στην οποία θα προσδιορίζεται ότι η σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη να μην λύνεται παρά μόνον κάτω από συγκεκριμένους λόγους (πειθαρχικά παραπτώματα) και με αποφάσεις συλλογικών οργάνων.
Συμπλήρωσε ότι σε αυτή την κανονιστική πράξη θα πρέπει να καθορίζονται οι υποχρεώσεις που έχει ο εργαζόμενος έναντι της επιχείρησης αλλά και της επιχείρησης έναντι του εργαζόμενου με τη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού.
Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ σημειώσε, εξάλλου, ότι ενόψει των νέων εξελίξεων στα δύο μεγάλα λιμάνια ο νέος οργανισμός, που θα προκύψει, θα πρέπει να λειτουργεί τακτικό προσωπικό που θα προσλαμβάνεται με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις από τα διοικητικά συμβούλια των δύο οργανισμών λιμένων και όχι μέσω εργολάβων η θυγατρικών εταιρειών.
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών προειδοποιούν με κλιμάκωση τις κινητοποιήσεων τους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αν δεν υπάρξει κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Απο τις κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και στη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών επιβατών στους σταθμούς κρουαζιέρας.
Σήμερα, στις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
Την ανάγκη να υπάρξει ομαλότητα, επισημαίνει η ΕΕΚΦΝ
Την ανάγκη να υπάρξει ομαλότητα στη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και σε όλα τα λιμάνια της επικράτειας που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και να αποφευχθούν καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία των πλοίων και ιδιαίτερα την ομαλή διακίνηση των μεταφερομένων επισκεπτών - τουριστών, τονίζει σε επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, με αφορμή τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από σήμερα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε) και των Ενώσεων Εργαζομένων στον ΟΛΠ.
Το προεδρείο της Ένωσης συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνδικάτων των εργαζομένων, στους οποίους επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως αυτές των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες είναι ικανές να λειτουργήσουν εις βάρος της προσεγγίσεως πλοίων σε Ελληνικούς λιμένες.
"Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν, αν δεν βρεθούν τρόποι εξασφάλισης της ομαλότητας στον λιμένα, θα είναι σοβαρές, την στιγμή που όλοι οι φορείς καταβάλλουν προσπάθεια να δημιουργηθούν όροι ελκυστικοί, με στόχο να στηρίξουν την ανάπτυξη αυτού του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού, με τα πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των λιμένων προσεγγίσεων των κρουαζιεροπλοίων, αλλά και την Εθνική μας οικονομία γενικότερα. Ιδιαίτερα δε, την τρέχουσα τουριστική περίοδο, που υπάρχει στροφή προορισμού κρουαζιεροπλοίων σε ελληνικούς λιμένες, ένεκα της καταστάσεως στην Τουρκία, δεν θα πρέπει να χαθεί η ευχέρεια να εκμεταλλευτεί η Χώρα μας αυτό το γεγονός" αναφέρεται στην επιστολή.
Η ΕΕΚΦΝ απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Θ.Δρίτσα να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΟΛΠ και οποιοδήποτε άλλο φορέα σκόπιμο, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα των εργαζομένων και να βρεθούν λύσεις που θα αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ