Συζητήσεων συνέχεια για ΡΑΛ, ΔΑΛΠ, γραφειοκρατία και «εκπεμπόμενα μηνύματα»
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 10:00
Στη Βουλή εκτιμάται ότι θα δοθούν "περαιτέρω εξηγήσεις" για το θέμα της Δημόσιας Αρχής Λιμένα Πειραιά (ΔΑΛΠ) και των δραστηριοτήτων της, καθώς ως είναι γνωστό το όλο ζήτημα ήρθε προς συζήτηση με επίκαιρη ερώτηση του Σίμου Κεδίκογλου περί αποσαφήνισης του πλαισίου λειτουργίας της. Η περί την ΔΑΛΠ συζητήσεις πέραν της πολιτικής της διάστασης , που αφορά και στις «εσωτερικές ισορροπίες» μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, αλλά και της σωρείας των νομικών ερωτημάτων που εγείρει ,σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων, προσλαμβάνει, πάντα κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, και τη μορφή μηνύματος . Προς τους υποψήφιους επενδυτές του διαγωνισμού του ΟΛΘ, κατά τη στιγμή μάλιστα που εναγωνίως η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων των δύο μεγάλων λιμανιών, αλλά και προς την Κινεζική πλευρά .Και τούτο διότι η δημιουργία ΔΑΛΠ στον Πειραιά προδικάζει και την αντίστοιχη δημιουργία για τη Θεσσαλονίκη. Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης είχε στην εκδήλωση της υπογραφής της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, στην οποία δεν παρέστη ο κ. Δρίστας, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας για Κινεζικές επενδύσεις και όχι μόνο.
Μέχρι ώρας παραμένει αμφίβολο αν το κουαρτέτο των δανειστών, υπόψη του οποίου έχει τεθεί το εν λόγω πλαίσιο δημιουργίας της ΔΑΛΠ θα γίνει αποδεκτό καθώς αποτελεί κοινό τόπο ότι προβλέπεται η νομοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας και λειτουργικότητας μόνον της υπάρχουσας Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Πέραν των νομικών και άλλων επιπτώσεων χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και κύκλοι των παραγωγικών τάξεων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη συμφωνούν ότι στην παρούσα φάση, που η κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει το «καλό της πρόσωπο» για να επιτύχει την αξιολόγηση , η δημιουργία ενός νέου γραφειοκρατικού μηχανισμού με αρμοδιότητες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να ασκούνται από την ΡΑΛ και μάλιστα σε εθνικό και όχι τοπικό επίπεδο, μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε.
«Διαγενομένου του Σαββάτου» και της εξαιρετικής ρευστότητας που παρουσιάζει πλέον το οικονομικό σκηνικό της χώρας, με τους δανειστές να απαιτούν επαχθή επιπρόσθετα μέτρα, των συζητήσεων περί ανασχηματισμών, τυχόν προσφυγής στις κάλπες κ.λ.π., το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν υφίσταται πολυτέλεια χρόνου για τέτοιες διαδικασίες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.